Integritate

VIDEO // Procurorul Vinițchi își ridică o casă pe malul lacului Ghidighici

Autor: Julieta Saviţchi
27/04/2021 14936

Procurorul Pavel Viniţchi, cunoscut în trecut pentru investigarea dosarelor ce ţin de traficul de droguri, îşi construieşte casă într-un parc de pe malul lacului Ghidighici. Imobilul de pe terenul împădurit cu mesteceni şi conifere pare să aibă cel puţin 200 de metri pătraţi, deşi omul legii susţine în declaraţia de avere şi interese personale că ar avea puţin peste 79 de metri pătraţi. Ridică semne de întrebare şi cum a acceptat un om al legii să-şi construiască o casă într-o zonă împădurită de pe malul unui lac.

Intrarea din cartierul de lux de pe malul Ghidighici

Cum îşi construieşte Pavel Viniţchi casa

Viitoarea casă a lui Pavel Viniţchi este amplasată în parc, la cel mult 200 de metri de la malul lacului Ghidighici, nu departe de staţia de scafandri. Omul legii îi va avea ca vecini pe mai mulţi oameni de afaceri milionari, printre care şi proprietarii de la Basconslux şi O’Key Imobil, precum şi pe sportivi de performanţă.

Lucrările de construcţie, care au început anul trecut, sunt în toi. Deja au fost ridicaţi pereţii, iar nu demult a fost pus şi acoperişul. Printre mestecenii înalţi se regăseşte şi o macara.

Pe şantier lucrează mai mulţi muncitori care au încuiat porţile şi s-au ascuns atunci când au văzut reporterii la poartă. Un tânăr, care a avut grijă să încuie poarta în urma unui camion care a adus cărămizi, a refuzat să ne comunice cine l-a angajat şi cine îl remunerează. În schimb, vecinii şi muncitorii de pe şantierele alăturate ne-au confirmat că anume aici îşi construieşte casă un procuror cu numele Pavel.

 

Cum a intrat omul legii în posesia terenului

Rodica Viniţchi                 facebook.com

Construcţia nefinalizată este înregistrată pe numele Rodicăi Viniţchi, soţia procurorului. Conform declaraţiilor de avere şi interese personale, semnate de omul legii, aceasta de mai mulţi ani nu este angajată în câmpul muncii şi nu are venituri.

Casa procurorului Viniţchi, văzută de la înălţime

Imobilul a fost procurat în mai 2020 de la judocanul Oleg Creţul, nivelul finalizării construcţiei fiind de 10 la sută. Pavel Viniţchi a raportat în declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2020 că achiziţia l-a costat 134.537 de lei, puţin peste 6.400 de euro.

Viniţchi nu a devenit însă şi proprietar al celor nouă ari de teren pe care este amplasată viitoarea sa locuinţă. Terenul rămâne în proprietatea Primăriei oraşului Vatra şi i-a fost oferit în arendă lui Oleg Creţul în noiembrie 2015, pe un termen de 16 ani, cu destinaţia construcţii. Chiar dacă Viniţchi îşi construieşte acolo casa, contractul de arendă a terenului cu Primăria Vatra rămâne în continuare pe numele lui Creţul.

Precizăm că Oleg Creţul este preşedintele Comitetului Paralimpic din Republica Moldova, participant la Olimpada de la Atlanta şi învingător al mai multor competiţii internaţionale. În Chişinău există şi o şcoală de judo, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care îi poartă numele.

De la stânga la dreapta: Dudnic, Gâncu şi Creţul. Foto: infotag.md

La începutul lunii februarie, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), instituţie în care a lucrat şi Pavel Viniţchi, a anunţat despre reţinerea a cinci persoane suspectate de trafic de droguri din Spania în Federaţia Rusă. Printre cei reţinuţi era şi Dorin Gâncu, directorul şcolii de judo „Oleg Creţul”. Dorin Gâncu a fost surprins în repetate rânduri alături de Oleg Creţul, dar şi în anturajul ex-deputatului PDM, Corneliu Dudnic, vice-preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Judo.

Trei dintre suspecţi au primit mandate de arestare pentru 30 de zile, iar Dorin Gâncu şi încă un suspect au fost plasaţi în arest la domiciliu. Dosarul se află în gestiunea procurorului Eugen Manolache.

Cât costă dreptul de a construi o casă în parcul de pe malul lacului Ghidighici

În vecinătatea şantierului lui Viniţchi se regăseşte un teren pe care descoperim o fundaţie nu prea înaltă. Pe gardul care înconjoară terenul este plasat şi un anunţ al agenţiei imobiliare O’Key Imobil că terenul se vinde. Am sunat pe numărul indicat în anunţ prezentându-ne drept cumpărători. Ne-a răspuns agentul imobiliar Vadim Bondari. Acesta ne-a declarat că este vorba de un teren de 13 ari cu o construcţie nefinalizată. Bărbatul ne-a comunicat că preţul este de 107 mii de euro, dar mai este loc şi pentru negocieri: „Este proprietate privată, este şi proprietara, veniţi la agenţie şi discutăm. Totul este legal”.

Şantierul de lângă casa lui Viniţchi, care se vinde cu 107 000 euro

Vadim Bondari ne-a trimis şi copia unui document pentru a ne convinge în privinţa legalităţii actelor. Din document am aflat că terenul continuă să rămână proprietate publică, iar Primăria Vatra a permis construcţia unei baze de odihnă de tip familial.

La întrebarea cum se vinde terenul dacă e în proprietatea administraţiei publice locale, Vadim Bondari ne-a explicat că de fapt se vinde fundaţia, dreptul de a construi şi dreptul la arendă asupra terenului. „Există contract de arendă până în anul 2031. Veţi achita la Primăria Vatra în jur de 6.500 de lei pe an. Dar după expirarea contractului veţi avea dreptul să prelungiţi contractul. Nimeni nu va fi în drept să vă alunge de acolo după ce veţi construi”, ne-a explicat agentul imobiliar.

Veniturile oficiale ale procurorului Viniţchi

Singurul venit al procurorului Viniţchi este salariul de procuror, care în anul 2020 a fost de 296.313 lei, în jur de 24,7 mii de lei pe lună. Alte 13 mii de lei procurorul le-a primit în calitate de bursă de la Universitatea din Galaţi unde îşi face studiile. Anul trecut, Pavel Viniţchi a vândut, cu 799.967 de lei, apartamentul de pe strada Melestiu din Capitală, pe care anterior, în calitate de procuror, l-a procurat la preţ preferenţial. Alți 134.789 de lei omul legii i-a obţinut în urma locațiunii celor două locuri de parcare de lângă blogul de pe strada Melestiu. Astfel, familia Viniţchi a avut anul trecut venituri oficiale de 1.244.069 de lei. Omul legii a raportat şi un împrumut de 6.000 de euro, luat fără dobândă de la o persoană fizică, pe un termen de zece ani. Chiar şi aşa, procurorul ar fi putut acoperi doar în jur de 70 la sută din preţul de piaţă cu care se vinde dreptul la construcţie în zona respectivă. În afară de aceasta, procurorul mai are şi familie pe care o întreţine, necesită cheltuieli la întreţinere şi apartamentul de 142,5 metri pătraţi, precum şi cele patru mijloace de transport declarate, nemaivorbind de preţurile pipărate pentru materialele şi lucrările de construcţie.

Pavel Viniţchi refuză dreptul la replică

L-am contactat pe Pavel Viniţchi la telefon. Omul legii a închis imediat după ce ne-am prezentat şi nu a mai răspuns.

Cu procurorul Viniţchi am reuşit să vorbim în luna ianuarie, când am publicat un articol despre faptul că i-a fost incendiată una dintre maşinile sale. Atunci omul legii ne-a acuzat că am fi în relaţii de prietenie cu un presupus traficant de droguri, care l-a denunţat la CNA că i-ar fi cerut mită în schimbul eliberării din arest.

Pavel Vinițchi a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice. RISE Moldova scria în 2015 că Vinițchi l-a scăpat de arest preventiv pe Ghenadie Vechiu, alias Cliford, un personaj influent în gruparea condusă de hoțul în lege Ion Gușan, alias Nicu Patron. Procurorul Vinițchi și-a motivat decizia printr-un acord secret de colaborare cu Cliford, care i-ar fi denunțat pe alți membri ai grupării.

Un document al serviciilor secrete din perioada respectivă îl contrazice pe Vinițchi. În nota informativă se arată că procurorul s-ar fi ales cu 20.000 de euro în urma eliberării lui Cliford. Mai mult, omul legii ar fi primit recompense generoase de la diferiți interlopi anchetați pentru traficul de droguri.

Omul legii a declarat presei că este victima „unei ample campanii de denigrare”, pusă la cale de unii colegi din Procuratură în complicitate cu reprezentanţi ai lumii interlope.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii