Integritate

/VIDEO/ Puterea din pix a unui primar, aflat în conflict de interese

TVN
Autor: Dorin Rusu, TVN
11/09/2023 6493

Primarul satului Elizaveta, municipiul Bălți, a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate, pentru că nu a declarat un conflict de interese, care ridică mai multe suspiciuni și semne de întrebare. La mijloc sunt bani publici, care au intrat pe conturile firmei alesului local, după ce a semnat mai multe acte publice pentru a primi compensații de la stat. Mai multe, vă spunem în ancheta ce urmează.

Satul Elizaveta circa trei mii de locuitori și este situat la doar 11 km de orașul Bălți. Aici activează mai multe companii agricole concentrate pe producerea de fructe, legume și cereale. Una dintre ele este Nixagria-Com, deținută de primarul localității, Simion Magnet și administrată de fiul acestuia, Alexandr. Firma are în gestiune mai multe terenuri agricole amplasate în extravilanul localității, dar și acest depozit, unde putem observa mai multe camioane și tehnică agricolă.

„Îl căutăm pe domnul administrator, Magnet Alexandr. El nu este aici. – Nu este aici? Nu. – Dar unde este? Pe la Chișinău cred. – Nu cunoașteți, dumneavoastră sunteți angajat aici? Da.”

În primăvara-vara  anului 2020 Republica Moldova a fost lovită de un val de secetă, care a afectat, inclusiv, localitățile din nordul țării. 

Guvernul a elaborat un plan pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă, iar Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), a fost responsabilă de recepționarea dosarelor. AIPA a selectat beneficiarii în baza actelor de constatare emise de comisiile locale. La Elizaveta, de întocmirea acestor documente s-a ocupat Comisia pentru Situații Excepționale, în frunte cu primarul satului, Simion Magnet. Comisia a întocmit 14 acte de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole în primăvara-vara anului 2020. Două dintre aceste acte, unul întocmit în data de 21 mai 2020 și altul – în data de 20 august 2020, se referă la Nixagria-Com, firmă care, la acea vreme, era deținută în proporție de 50% de Simion Magnet.

Primarul a semnat actele care au determinat includerea firmei sale în lista beneficiarilor compensațiilor de la stat, fără să declare conflictul de interese, lucru interzis de lege. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a fost sesizată despre fapta primarului abia în ianuarie 2023 și a constatat că acesta nu a declarat și nu a soluționat conflictul de interese. Edilul nu a contest decizia ANI și a fost sancționat cu o amendă de 9000 de lei. Iată cum explică fapta sa, Simion Magnet.

SIMION MAGNET, primarul satului Elizaveta, mun. Bălți: „Eu consider că nu primarul a decis ce sumă o să fie de pildă și o să fie repartizat anumit pentru Nixagria, noi atunci am făcut actele date pe tot satul, pe la toți agenții economici, pur și simplu la fiecare act a fost aprobat de primarul satului, că e Magnet Simion sau că e Balțat Pelaghia, este primarul satului și trebuia aprobat actul dat. Mi-o lămurit la ANI că într-adevăr trebuia numai să scriu un demers că eu sunt și fondator la, atunci la moment cum era 50 de procente, Nixagria și să-mi permită să semnez actul dat, iaca care a fost toată procedura. - Care este valoarea compensației pe care a primit-o firma dumneavoastră atunci?  - Nici nu mai țin minte, că atunci a fost diferite, atunci au fost mai multe calamități, dar numai pe una se poate de ridicat.”

Am încercat să aflăm de la AIPA care este totuși valoarea compensației, însă până la publicarea acestui subiect nu am primit răspuns. Pe site-ul instituției am găsit un document în care este indicat că Nixagria-Com a beneficiat în 2020 de compensații pentru secetă de 265 de mii de lei. Care e valoarea totală a compensațiilor primite în acel an de firma primarului, nu știm cu exactitate. Pe de altă parte, Simion Magnet susține că nici nu a știut că s-ar fi aflat într-un conflict de interese și că a încălcat legea.

SIMION MAGNET, primarul satului Elizaveta, mun. Bălți: „Pur și simplu atunci, pare-mi-se pe 20 mai matincă, pe 23 mai 2020, nu am fost informat că trebuie să declar la ANI. Am înțeles că acolo mai sunt 44 de primari care fix în așa situație sau aflat.” 

„Acolo se mai spune că gospodăria țărănească a verișoarei dumneavoastră a primit la fel compensații.”

„Care verișoară? – Verișoara dumneavoastră care are o gospodărie țărănească. - Eu verișoară care să aibă, nu am.”

„Eu am scris și am răspuns, ea nu este vara mea, este departe de vară.”

„Cine este doamna?.”

„Este o doamnă care trăiește cu un verișor de-al doilea cu mine, el ca atare noi nici nu ne nemurim, dar dacă e familia Magnet înseamnă că toți se gândesc că sunt rude apropiate.”

„Deci nu sunteți rude?”

„Nu, noi pe tema dată a fost scoasă de pe rol.”

În sat, părerile localnicilor despre activitatea primarului sunt împărțite. Unii sunt mulțumiți de activitatea edilului, alții – nu prea.

„Este destul de priceput și cât o fost dumnealui pe parcurs primar, eu nu am văzut din partea lui ceva acțiuni dubioase, ceva… – Sunteți mulțumit de activitatea lui? Da, destul de mulțumit, destul de mulțumit, deoarece nu am observat eu așa să între el în ceva suspiciuni.”

„Este greoi om, este numai pentru dânsul, noi așa am pus o nădejde pe dânsul și până la urmă.”

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale, afacerea în agricultură a primarului este una destul de profitabilă. În 2022, acesta a încasat doar din dividende peste două milioane de lei. Magnet declară și un salariu de la stat în sumă de peste 125 mii de lei, iar soția sa, care este șefa Inspecției Financiare din Bălți, mai contribuie la venitul familie cu alți aproape 190 de mii de lei. Familia Magnet deține terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 17 ha, dar și această casă de 133 de metri pătrați, cu o valoare declarată de peste jumătate de milion de lei. Primarul mai declară o remorcă de 7000 de le, un Wolksvagen fabricat în 1982, care ar valora doar 1000 de lei, dar și un  Audi A6, de peste 300 de mii de lei.

SIMION MAGNET, primarul satului Elizaveta, mun. Bălți: „De obicei mașină de serviciu este. Mașină este de serviciu, dar eu nu mă folosesc de Audi, se folosește soția, din când în când.”

SIMION MAGNET, primarul satului Elizaveta, mun. Bălți: „- Dar dumneavoastră ce mașină conduceți? Am un Wolksvagen Caddy. – Al dumneavoastră? Da, de la companie. – Nu am văzut în declarația de avere. Este de la Nixagria. – De la Nixagria. Da. – Dar nu trebuia să-l declarați și pe acesta? Pentru? – Păi totuși dețineți automobilul, nu? El este la SRL, la Nixagria. – Nu ștriu, măcar în drept de folosință. Nu mi-am dat întrebarea dată.”

Simion Magnet și-a început cariera politică prin 2015, atunci când îl regăsim printre consilierii locali pe lista Partidului Liberal. Patru ani mai târziu, în 2019 devine primar, având deja susținerea Partidului Unității Naționale. În 2020, însă, Magnet decide să își schimbe din nou culoarea politică și trece de partea Partidului Acțiune și Solidaritate. 

SIMION MAGNET, primarul satului Elizaveta, mun. Bălți: „Am o mare plăcere și îmi place cum doamna Maia Sandu gestionează, alte probleme sunt care pe parcurs, dar acestea nu le mai spunem astăzi că le știm noi mai multe, dar din acest considerent mai tare.”

L-am întrebat pe Simion Magnet dacă la alegerile locale din toamnă își va înainta candidatura.

„Nu este secret, până când nu m-am decis”.

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii