Justiţie

IMPERIUL IMOBILIAR al magistratului Oleg Melniciuc

Autor: Julieta Saviţchi
26/09/2021 15588

Singurul magistrat din Moldova, condamnat pentru îmbogăţire ilicită, Oleg Melniciuc, nu pare să se fi confruntat cu probleme financiare după ce a fost reţinut în iunie 2017. Banii au curs gârlă către familia magistratului, mai ales în perioada când era cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită. Judecătorul a pus la cale scheme cu spații comerciale, cele mai multe fiindu-i donate de mama sa, în vârstă de 83 de ani. El a reuşit să scape de datorii de peste 800.000 de lei, iar anul trecut chiar a fost în stare să împrumute unei persoane jumătate de milion de lei, fără dobândă, pe un termen de cinci ani. 

Oleg Melniciuc a obţinut mandatul de judecător în anul 2004. Prin Decretul Președintelui RM nr. 671-VII din 14 iunie 2013 a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcția de președinte al Judecătoriei Râșcani, municipiul Chișinău. În vara anului 2017, procurorii au pornit un dosar penal pe numele lui Oleg Melniciuc. Magistratul a fost acuzat că, în perioada 2013 –2017, ar fi inclus intenţionat date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale, dar și că deține bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite care nu puteau fi obţinute legal. Acesta ar fi omis includerea unui venit de 48.000 de lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar. Acesta este primul și singurul dosar în care un magistrat a ajuns în judecată, în baza articolului 332, Cod Penal.  Potrivit procurorilor, pentru a majora veniturile declarate, Melniciuc ar fi inclus în aceeași declarație, date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10.000 de lei decât declarase anterior. În același timp, magistratul ar fi indicat o valoare mai mică de preț, la dobândirea unui automobil de 450.000 de lei, prețul real de cumpărare a automobilului fiind de 41.000 de euro (895.555 de lei potrivit ratei BNM la data procurării). Procurorii au mai stabilit că magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru 2014–2016 venituri totale obținute în mărime de 1.444.958 de lei, în această perioadă, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate plăți în valoare totală de peste 2.000.000 de lei. În vederea confiscării extinse, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile și mijloacele financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.La 6 februarie 2018, Procuratura Anticorupție i-a intentat lui Oleg Melniciuc un nou dosar, fiind învinuit de trafic de influență. Motiv a servit plângerea unui bărbat precum că i-ar fi transmis lui Melniciuc o sută de mii de euro pentru rezolvarea unui dosar. Urmărirea penală, în cel de al doilea dosar, nu a fost finalizată. După reținerea din vara anului 2017, Oleg Melniciuc a depus cerere pentru concediu de îngrijire a copilului. În martie 2019, concediul i-a expirat, iar magistratul a mai depus o cerere de concediu, din cont propriu, pentru mai multe luni. În noiembrie 2019, Melniciuc a fost surprins în roba de magistrat, la Judecătoria Chişinău, unde activează până în prezent. Oleg Melniciuc nu şi-a recunoscut vina.

 

Spaţii comerciale pe bulevardul Mircea cel Bătrân

În aprilie 2018, Oleg Melniciuc a primit donaţie un spaţiu comercial, cu suprafaţa de 109 metri pătraţi, estimat la 863.499 de lei, de pe bulevadrul Mircea cel Bătrân din Chişinău. În ianuarie 2019, Oleg Melniciuc a primit în donaţie încă jumătate dintr-un spaţiu comercial cu suprafaţa de 232,7 metri pătraţi, cu valoarea de 1.659.107 de lei, la fel pe bulevardul Mircea cel Bătrân. Cele două imobile sunt date în chirie întreprinderilor SRL ISAID Textil şi SRL Mega Mobilă. Magistratul are un venit oficial din chiria celor două imobile de 278.106 de lei.

Blocul în care se află spaţiile comerciale ale lui Melniciuc. Sursa foto: Zdg

Donatorul imobilelor nu este altcineva decât mama magistratului, Elena Melniciuc, o pensionară în vărstă de 83 de ani din satul Mândâc, raionul Drochia, care a lucrat în kolhoz. Până a fi reţinut în dosarul pentru îmbogăţire ilicită, Melniciuc a raportat mai multe donaţii în bani de la mama sa.

Imobilele au fost procurate în perioada anilor 2006-2007, în urma unor contracte de investiţii cu Basconlux SRL, antreprenorul care a construit blocul. Elena Melniciuc avea atunci 69 de ani, iar Oleg Melniciuc activa în calitate de judecător în Chişinău, din 2004.

Din sentinţa emisă de Judecătoria Anenii Noi, prin care Oleg Melniciuc a fost condamnat la 7 ani de detenţie pentru îmbogăţire ilicită, aflăm că de fapt imobilele erau gestionate de cuplul Diana şi Oleg Melniciuc. Martorii au declarat în instanţă că au negociat chiria cu Oleg Melniciuc, iar contractele de locaţiune le-au semnat cu Diana Melniciuc care avea procură de la soacra sa.

Imobilele nu au fost confiscate, deoarece au fost procurate înainte de 2013, iar perioada care se referă la dosarul penal sunt anii 2013-2016.

„Au fost proprietăţile mamei mele. După ce mi s-a intentat dosarul, ea a decis să mi le doneze mie. Era o perioadă grea pentru mine şi familia mea şi mama m-a ajutat. A fost un ajutor substanţial”, ne-a declarat Oleg Melniciuc.

Imobilele din strada Hristo Botev

Oleg Melniciuc a declarat în proprietate a treia parte dintr-un spaţiu comercial de 256,6 metri pătraţi, estimat la 141.986 euro. Magistratul susţine că a intrat în posesia imobilului la 24 ianuarie 2018, iar la 19 februarie l-a dat în locaţiune întreprinderii Karcher SRL, cu 127.582 de lei pe an. Magazinul Kargher se întinde pe întreg spaţiul de peste 256 de metri ppătraţi. Cealaltă parte din imobil este înregistrată pe numele Olgăi Moraru, sora mai mare a magistratului, în vârstă de 63 de ani, locuitoare a oraşului Drochia.

Spaţiul comercial al lui Melniciuc de pe strada Hristo Botev. Sursa: CIJM

Spaţiul comercial se află la parterul blocului de locuit de pe strada Hristo Botev nr.6, în care mai mulţi magistraţi şi-au procurat apartamente la preţ redus.

Amintim că la 3 iunie 2014, Consiliul Municipal Chișinău a repartizat Consiliului Superior al Magistraturii un teren de 0,605 hectare pe strada Hristo Botev 6, destinat construcției unui bloc locativ în care magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani și angajații Curții Supreme de Justiţie să poată cumpăra apartamente la preț minim. Responsabilă de întreg proiectul a fost Judecătoria sectorului Râșcani, al cărei președinte era Oleg Melniciuc. Anume el venit cu inițiativa de a ridica un bloc pentru magistrați și s-a ocupat de obținerea terenului de la Consiliul Municipal. Astfel, instanța a achitat peste două milioane de lei pentru arenda terenului și a ales membrii grupului de lucru care a decis cui să fie date apartamentele. Majoritatea magistraţilor, inclusiv şi fostul preşedinte al CSM, Victor Micu, care au beneficieat de apartamente în blocul respectiv, la preţ preferenţial, aveau locuinţe în proprietate.

Pentru magistraţi, preţul apartamentelor a fost de la 300 la 350 de euro pentru un metru pătrat, iar pentru ceilalţi s-au vândut la preţul de la 600 până la 700 de euro pentru un metru pătrat.

Blocul de pe strada Hristo Botev nr.6. Sursa: CIJM

Elena Melniciuc, mama magistratului, a intrat în posesia unui apartament din blocul magistraţilor, la preţ preferenţial. Actul de predare-primire a imobilului de 80 de metri pătraţi pe numele pensionarei din Mândâc a fost semnat în aprilie 2018. În luna august 2018, Elena Melniciuc a perfectat un certificat de donaţie pe numele fiicei sale, Olga Moraru, 63 de ani, locuitoare a oraşului Drochia. În mai puţin de o lună, locuinţa a fost vândută unei familii tinere.

O altă rudă care şi-a procurat apartament în blocul de pe strada Hristo Botev este nepotul magistratului, Andrei Melinciuc care, în decembrie 2017, a primit actele pentru apartamentul de 73,5 metri pătraţi. Acesta a fost o perioadă şi administratorul blocului respectiv.

O altă rudă de a lui Oleg Melnciuc, care, în februarie 2018, a intrat în posesia unei locuinţe noi din blocul destinat magistraţilor este Ana Bobeica. Femeia a vândut locuinţa peste două luni unei familii care la rândul său, peste două luni a înstrăintat imobilul.

Natalia Covaliov, nepoată a magistratului Melniciuc, a ajuns, în decembrie 2018, proprietara unui apartament de 79,6 metri pătraţi din blocul de pe strada Hristo Botev. Timp de o lună, femeia a reuşit să vândă apartamentul.

Cu un apartament de 75,6 metri pătraţi din blocul magistraţilor s-a ales şi Aurelia Melenciuc. Aceasta a mai procurat şi un spaţiu cu suprafaţa de 241 de metri pătraţi, cu destinaţie comercială, aflat la parterul blocului.

Aurelia Melenciuc. Sursa: Facebook.com

Aliona Chirtoacă, administratoarea blocului de pe adresa Hristo Botev nr.6 ne-a comunicat că a cunoscut-o pe Aurelia Melenciuc. „Are sub 50 de ani. Mi s-a părut o femeie simplă şi chiar necăjită, nedreptăţită de soartă. A spus că lucrează asistentă medicală în Italia unde a plecat cu 15 ani în urmă, după un divorţ dureros. Fostul soţ a lăsat-o fără avere. Nu mi-a zis că are şi spaţiu comercial”, ne-a spus administratoarea.

Aliona Chirtoacă a mai declarat că nu cunoaşte cine sunt proprietarii legali au spaţiilor comerciale din blocul pe care îl administrează, deoarece contractele pentru serviciile comunale au fost încheiate cu agenţii economici care au închiriat spaţiile. „Locuitorii din bloc susţin că majoritatea spaţiilor comerciale ar fi ale lui Melniciuc”, a adăugat administratoarea.

Oleg Melniciuc a recunoscut că deţine în proprietate doar 82 de metri pătraţi din spaţiul comercial din blocul magistraţilor. „Am renunţat la spaţiu locativ în favoarea unui spaţiu comercial.Am patru copii şi trebuie să-i întreţin. Mai mult nu am nimic acolo. Contractul este înregistrat la Fisc”, ne-a spus magistratul.

Întrebat despre apartamentul mamei, magistratul a recunoscut că a fost procurat la preţ preferenţial, iar dreptul acesta i l-ar fi oferit o magistrată. Cât priveşte celelalte rude, Oleg Melniciuc susţine că acestea au achitat preţuri de piaţă pentru locuinţe. „M-au întrebat în ce imobile ar putea să-şi investească banii mai sigur. Eu le-am spus despre acest bloc care se construia şi le-am spus că este sigur. Nu puteam să le interzic să investească unde doresc”, s-a justificat Oleg Melniciuc.

Magistratul creditor

Chiar dacă a fost condamnat la şapte ani cu executare, Oleg Melniciuc continuă să îmbrace mantia de magistrat şi să facă justiţie la Judecătoria Chişinău. Sentinţa luată de Judecătoria Anenii Noi la 3 septembrie 2021 nu este definitivă, iar documentul prevede că pedeapsa poate fi aplicată doar din momentul când va deveni definitivă.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, instanţa a mai dispus încasarea de la familia Melniciuc a 640.143 de lei, diferența substanțială dintre averea dobândită şi veniturile obținute de către subiectul declarării împreună cu membrii familiei, şi a sumei de 606 000 lei, care constituie donațiile apreciate ca suspecte. În scopul asigurării acţiunii, instanţa a dispus menţinerea sechestrului pe automobilul Mercedes, înregistrat pe numele Dianei Melniciuc, şi a jumătate din unul din spaţiile comerciale. Sechestrul însă nu-l împiedică pe magistrat să se folosească de bunuri.

Oleg Melniciuc continuă să locuiască cu familia în casa sa de 160 de metri pătraţi, estimată de experţi la patru milioane de lei. Imobilul nu este supus sechestrului şi nu există riscul de a fi confiscat.

Casa lui Oleg Melniciuc

Examinarea dosarului în instanţa ierarhic superioară ar putea dura ani în şir. Iar magistratul continuă să obţină dividende din imobilele sale, unele fiind înregistrate pe numele rudelor. Faptul magistratul condamnat că nu se confruntă cu probleme financiare este demonstrat şi de împrumutul de jumătate de milion de lei. „Dacă faceţi un calcul, veţi vedea că împreună cu soţia am avut anul trecut venituri de peste 800.000 de lei. Deci, am avut mijloace ca să împrumutăm pe cineva şi să ne rămână şi pentru trai”, ne-a declarat Oleg Melniciuc.

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA. 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii