Justiţie

VIDEO // Averea subestimată a șefului de la Consiliul Superior al Magistraturii

Autor: Julieta Savițchi
06/07/2020 14055

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol, deține în proprietate două vile și cinci apatamente, dintre care unul se află în Israel, iar unul în Odesa, Ucraina. Șeful interimar al CSM și-a declarat recent proprietățile la prețuri cu mult mai mici decât cele de piață, iar în declarația depusă pentru anul 2019, nu a raportat cele cinci apartamente. Mai mult, Pahopol nu a trecut pe hârtie veniturile obținute din chiria imobilelor. Magistratul consideră că nu a încălcat legislația la întocmirea declarațiilor de avere și interese personale. Experții îl contrazic și menționează că acesta riscă să fie cercetat penal.

Vilele de lux ale magistratului

Vila de pe malul Nistrului

Familia lui Anatol Pahopol are în proprietate două vile luxoase, una pe malul râului Nistru, iar alta pe malul lacului de lângă satul Rezeni, raionul Ialoveni.

Una dintre vile se află pe teritoriul întovărășirii pomicole Nistru, de la intrarea în satul Mălăiești, raionul Criuleni, la cel mult 200 de metri de la râu.

Anatol Pahopol declară că vila a fost procurată în 2018 cu 34.924 de lei (cca 1.800 de euro) și ar avea suprafața de 77,4 metri pătrați. În realitate, vila lui Pahopol de pe malul Nistrului pare mult mai spațioasă.

Locuitorii din Mălăiești susțin că suma de 1.800 de euro nu acoperă nici jumătate din costul terenului de șase ari, pe care este amplasată vila. „S-au scumpit mult terenurile în ultimii ani. Și-au construit vile pe aici cei mai mari din Chișinău. Sunt judecători, procurori, deputați. Și Dumitru Diacov are vilă aici”, ne-a comunicat un bărbat din Mălăiești.

Vila de pe malul lacului din satul Rezeni, raionul Ialoveni, se află la o distanță de cca 24 de km de la Chișinău. Imobilul este cu două niveluri, are 112 metri pătrați și se află în proprietatea lui Pahopol din anul 2005. În declarația de avere și interese personale, șeful de CSM indică faptul că vila nu l-a costat nimic.

Apartamentele  familiei Pahopol

Anatol Pahopol deține și cinci apartamente. Unul dintre ele, cu suprafața de 71,8 metri pătrați, se află pe bulevardul Traian din Capitală, iar în el locuiește fosta soție a magistratului, colonelul de poliție Valentina Șoltoianu. Apartamentul a fost alocat familiei în 1993 de către administrația publică locală. În 1997, Anatol Pahopol împreună cu fosta soție și cele două fiice ale lor au privatizat locuința, fiecărui membru al familiei revenindu-i câte o pătrime din imobil. După decesul unei fiice, o cotă parte a fost împărțită egal între foștii soți.

Șeful de CSM susține că apartamentul de pe bulevardul Traian costă 391.833 de lei, puțin peste 20 de mii de euro. Prețul de piață al unui astfel de imobil este de cel puțin 30 de mii de euro.

Un alt apartament al familiei Pahopol se află pe bulevardul Decebal. Locuința are 73,7 metri pătrați și a fost procurată de magistrat în decembrie 2000. Imobilul este declarat la prețul de 428.991 lde ei, cca 22 de mii de euro.

Cel de-al treilea imobil se află pe bulevardul Dacia și a fost moștenit de la părinți, în 2016, de către soția magistratului, avocata Natalia Pahopol. Apartamentul cu trei odăi este declarat la prețul de 403.888 de lei, cca 21 de mii de euro, valoare la fel mai mică decât cea de piață.

Apartamentul din Odesa, cu suprafața de 64 de metri pătrați, este înregistrat pe numele Nataliei Pahopol din anul 2008. Anatol Pahopol nu a indicat în declarația de avere prețul apartamentului din Odesa.

Locuința din Israel, cu suprafața de 61,9 metri pătrați, a fost procurată de familia Pahopol în anul 2016. Magistratul susține că imobilul l-a costat jumătate de milion de shekeli israeliteni, echivalentul a circa 120 de mii de euro. Mai mulți conaționali de-ai noștri care muncesc în Israel ne-au comunicat că imobilele în această țară sunt foarte scumpe și că un apartament cu asemenea suprafață valorează de trei ori mai mult.

Veniturile nedeclarate din chirie

Cel puțin unul dintre cele cinci apartamente ale familiei Pahopol este dat în chirie. Anunțuri pivind locațiunea apartamentului, cu 150 de euro lunar, au fost postate pe mai multe site-uri de profil.

Am telefonat la numărul de telefon indicat în anunț și ne-a răspuns Natalia Pahopol. Avocata ne-a comunicat că apartamentul se află în sectorul Botanica, chiria costă 200 de euro lunar (nu 150 de euro, așa cum scrie în anunț), iar în prezent acolo locuiește o familie.

Veniturile din chirie nu se regăsesc în declarațiile de avere și interese personale semnate de Anatol Pahopol.

Natalia și Anatol Pahopol. Sursa: Facebook.com

Veniturile raportate

Judecătorul a raportat pentru anul 2019 venituri de 343.646 de lei, din salariul de magistrat la Curtea de Apel Chișinău, și de 459.169 de lei, din pensie. Natalia Pahopol a avut venituri de 147.350 de lei din activitatea de avocat.

În declarația de avere și interese personale semnată de Anatol Pahopol la data de 27 martie 2020 se regăsește doar vila și terenul de pe malul Nistrului, iar celelalte proprietăți nu au fost raportate.

La fel, magistratul nu a declarat automobilul de model Toyota RAV-4, procurat în 2014, și Hundai Getz, deținut din 2011 de Natalia Pahopol.

La 10 iunie 2020, după desemnarea în funcția de președinte interimar al CSM, Anatol Pahopol a semnat o altă declarație de avere pentru anul 2019, în care se regăsesc cele două vile, cinci apatamente, precum și cele două automobile.

Șeful de la CSM a mai raportat și un împrumut de 70 de mii de dolari pe care l-a luat în 2015 de la cumnatul său și pe care urmează să-l restituie până în 2021.

Automobilele familiei Pahopol, la vila de la Nistru

Cum se justifică magistratul

L-am surprins pe Anatol Pahopol în curtea vilei de pe malul Nistrului. Magistratul a declarat că a fost dus în eroare de responsabilii pentru completarea declarațiilor, din care cauză nu a indicat toate proprietățile în declarația de avere semnată la 27 martie. „Așa ne-au spus cei care îndeplineau declarațiile, că nu trebuie de declarat ceea ce am declarat anterior. Atât”, s-a justificat magistratul.

Pahopol ne-a mai comunicat că vila de pe malul Nistrului are mai puțin de o sută de metri pătrați și că nu declarat-o la 34,9 mii de lei. „Uitați-vă mai atent”, ne-a sfătuit șeful de la CSM.

Întrebat de ce nu a indicat prețul vilei de la Rezeni, magistratul a spus că imobilul nu a fost dat în exploatare.

Anatol Pahopol a mai spus că nu a declarat veniturile din chiria apartamentelor pentru că „nu există așa cerințe”.

Ce spun experții

Lilia Ioniță, expertă în cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), susține că Anatol Pahopol a încălcat normele privind declararea averii, iar acțiunile sale prezintă temei pentru inițierea unei cauze penale. „ANI trebuie să verifice corectitudinea declarării imobilelor, cum au fost evaluate. Faptul că oferă apartamente în chirie înseamnă că trebuie să fie încheiat contract, înregistrat la Fisc, iar veniturile, declarate. Pentru neregulile în completarea declarațiilor este prevăzută răspunderea penală. Doar că organul de urmărire penală trebuie să demonstreze rea-intenția. Dar nu poate fi justificată declarația unui magistrat că a fost dus în eroare. Există legea, iar judecătorii sunt cei care știu cel mai bine cum să o aplice. Dacă nu știu nici magistrații cum să aplice cadrul legislativ la completarea declarațiilor de avere, atunci chiar e dezastru”, a punctat experta.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii