Social

Maternitatea care naște… pierderi: șantaj și epurări de cadre la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”

Colaj - Centrul de Investigații Jurnalistice
Autor: Vadim Cheptanaru
09/02/2023 19757

Administrația uneia dintre cele mai mari maternități din țară taie din orele de muncă ale medicilor pentru a acoperi „gaura neagră” din bugetul instituției, de milioane de lei. Totodată, peste 50 de angajați nu au avut altă alternativă decât să plece în concedii, unii dintre ei chiar din cont propriu. O parte din cei expulzați „din circuit” evită să-și descopere identitatea, deoarece, spun ei, sunt supuși unui pressing continuu și se tem să nu provoace mânia angajatorului. Alții declară că au fost puși pe stop pentru faptul că au făcut parte din echipa fostului manager al instituției, dat afară de Direcția municipală de Sănătate, pentru presupus management defectuos. Deși actuala administrație neagă orice încercare a echilibra balanța financiară prin metode mai puțin conforme Codului Muncii, Anticoruptie.md a adunat mărturii care demonstrează contrariul.

„Lista neagră” pentru oamenii în halate albe

Problemele din interiorul Spitalului Clinic Municipal “Gheorghe Paladi” din Chișinău au fost semnalate echipei Centrului de Investigații Jurnalistice de către un angajat al instituției, care, alături de alți 49 de colegi, a fost inclus de către administrația instituției în lista medicilor „rugați” să lucreze mai puține ore. Deși ne-a povestit în detalii pressing-ul la care a fost supus pentru a accepta starea de lucruri, ne-a rugat să nu-i divulgăm numele, explicând că, în caz contrar, poate pune cruce pe carieră. În schimb, ne-a oferit mai multe informații care ne-au ajutat să identificăm toate puzzle-urile și să ajungem la concluzia că așa-numita „maternitate de pe pod” a devenit scena unor încercări de a rezolva, prin staționare impusă, problemele financiare ale spitalului.

„În ultimele luni, mai mulți angajați ai Spitalului Clinic Municipal “Gheorghe Paladi” din Chișinău au fost impuși să scrie cereri de trecere de la un salariu întreg  la 0,75, 0,5 la sută sau chiar și mai puțin. Totul, din cauza că instituția medicală se confruntă cu o criză financiară fără precedent administrația încercând să economisească pe spatele angajaților – de la infirmiere și bucătari la medici. Măsurile nu au afectat însă activitatea șefilor de secții, care au fost lăsați să-și continue activitatea”, a declarat sursa Anticoruptie.md.

Tot ea ne-a relatat că doar șefii de secții au fost lăsați să muncească pe o unitate întreagă, prezentându-ne și o listă de salariați care ar fi căzut sub valul de reduceri de ore. Numele lor sunt blurate, pentru a nu divulga datele cu caracter personal.

Am contactat mai multe persoane din „lista neagră” a administrației spitalului, în încercarea de a obține o declarație video. Deși s-au dovedit a fi receptivi și cooperanți, medicii nu s-au lăsat convinși să-și dezvăluie identitatea. Aceștia spun că sunt supuși unui adevărat „genocid profesional”, iar maniera în care managerii instituției au ales să rezolve problemele financiare ale spitalului este una draconică în raport cu personalul medical. Screen shot-urile cu discuțiile pe care le-am purtat cu medicii care declară că au fost impuși să „solicite” transferarea pe 0,5 unitate sau chiar să-și ia concediu din cont propriu, inclusiv cei care sunt în perioada de pre-pensionare, deconspiră o situație gravă. Medicii se plâng de „constrângeri”, „reduceri drastice de salarii”, dar și o stare de stres continuu.

Administrația spitalului fuge de răspunsuri

Am vrut să aflăm din prima sursă, și anume de la directorul SCM “Gheorghe Paladi”, care a fost logica acestor remanieri și cum comentează declarațiile medicilor. Uzând de Legea privind accesul la informații de interes public, am apelat de mai multe ori anticamera Luminiței Mihalcean, dar de fiecare dată ni s-a răspuns că șefa instituției ori nu este, ori e prinsă cu alte activități. Am redat situația și am insistat că avem nevoie de un răspuns cât mai rapid, astfel încât să putem asigura dreptul la replică. 

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Tatiana Onofrei, la fel, ne-a păsuit de pe-o zi pe alta. De fiecare dată a motivat că directorul este foarte ocupat și nu ne va putea primi și să revenim peste o săptămână. În aceeași zi, i-am adresat o solicitare, prin sms, direct Luminiței Mihalcean. Din păcate, timp de alte șapte zile  am avut parte doar de amânări.

Sugestia Luminiței Mhalcean nu a mers. Navigarea pe site-ul spitalului nu s-a dovedit a fi informativă, în situația în care interesul nostru era să clarificăm starea de lucruri în privința medicilor impuși să accepte salarii mai mici. Respectiv, am insistat să aflăm un răspuns din prima sursă despre necesitatea aplicării unei astfel de măsuri. Totuși, administrația a fost reticentă la demersurile Anticoruptie.md. În încercarea de a obține mai multe informații, am discutat cu șeful Secţiei Consultative de Perinatologie, Dumitru Șișcanu. Specialistul ne-a confirmat că în secția pe care o gestionează medicii au mai puține ore, dar nu poate dezvălui care este motivul. Indirect însă, Șișcanu a confirmat că „dacă sunt posibilități financiare, atunci se fac și investiții, se motivează lucrătorii medicali că este de unde. Când nu este de unde, lumea înțelege. Asta ca în orice gospodărie. Medicii au acceptat. Ei au acceptat să rămână în secție la noi cu condiția că... nu cu condiția, a fost o situație. Nu poți să dai două salarii la patru medici pe un salariu întreg. Poți da doar la doi medici. Două salarii sau trei salarii, le poți da, de exemplu, la patru medici pe 0,75. Dar două salarii le poți da pe 0,5 la patru medici, ca exemplu. Asta e o situație simplă”

Primăria nu recunoaște „remanierile”, dar a găsit „țap ispășitor” pentru pierderile de milioane

Șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate neagă acuzația privind reducerea numărului de ore a angajaților și închiderea unei secții a spitalului. Potrivit lui Gîlca, au fost micșorate orele pentru angajații pensionari, iar acest gest este unul de solidaritate deoarece, conform Codului Muncii, ei puteau fi demiși pe motiv de vârstă. Oficialul mai spune că a fost suspendată activitatea unei secții, din cauza numărului mic de nașteri, deși medicii declară că „femeile nasc una peste alta”. Gîlca mai declară că, dimpotrivă, nașteri sunt tot mai puține, de aceea nu exclude că, pe viitor, vor fi făcute și alte optimizări.

Șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, spune că instituția are datorii de milioane de lei din cauza managementului defectuos al fostului director, Iurie Crasiuc. Acesta a fost demis acum trei luni, prin dispoziția primarului capitalei, Ion Ceban, în urma unei inspecții financiare efectuate în vara anului trecut și a unei anchete de serviciu. Gâlca mai spune că în 2018 Iurie Crasiuc a preluat spitalul cu  plus 18 milioane de lei în cont, dar când a fost destituit ar fi lăsat o gaură în buget de minus zece milioane.

Totodată, funcționarul municipal de la Sănătate afirmă că Iurie Crasiuc ar fi încercat să ducă în eroare CNAM, „în speranța că îi va merge și compania îi va plăti niște cazuri e COVID-19, pentru tratament, în valoare de peste cinci milioane de lei”. Fostul director ar fi admis nereguli în cadrul procedurilor de licitație pentru munca prin cumul pentru unii vicedirectori care, de fapt, nu ar fi depus un efort suplimentar.

Direcția Sănătate a Primăriei Chișinău a instituit și o comisie de anchetă, care a evaluat activitatea fostului manager Iurie Crasiuc. Conform rezultatelor anchetei financiare pentru perioada 01.01.2018 - 01.07.2022,  au fost constatate mai multe încălcări în domeniul achizițiilor publice. Astfel, Crasiuc ar fi cumpărat consumabile medicale fără contracte de achiziții, ar fi efectuat proceduri de achiziție a consumabilelor prin licitație deschisă fără a le specifica și ar fi contractat consumabile pentru utilajul medical în sumă ce depășește valoarea preconizată în planul de achiziții. Totodată, în 2021, spitalul ar fi plătit unei companii pentru chiria lenjeriei de pat, care, în rezultat, nu a mai ajuns la spital. De asemenea, administrația ar fi transmis în locațiune un spațiu unui agent economic, achitând serviciile comunale în locul firmei respective.

Crasiuc: „Îl acționez pe Gîlca și Primăria în judecată” 

Fostul manager al Spitalului “Gheorghe Paladi”, Iurie Crasiuc, dezminte acuzațiile aduse de către Boris Gîlca și neagă rezultatele raportului. Ba mai mult, acesta spune că rezultatele ar fi fost falsificate. Crasiuc spune că intenția de a crea o comisie a fost luată unilateral, pe ascuns, fără a i se oferi șansa să se disculpe. Mai mult, acesta declară că aceste concluzii sunt „bule de săpun”, care pot fi combătute prin acte oficiale. Crasiuc declară că în ceea ce privește contractul cu CNAM, Centrul Național Anticorupție a constatat lipsa vreunei încălcări. 

Iurie Crasiuc l-a și acționat pe primarul general al Chișinăului în judecată. Cel puțin asta arată agenda ședințelor de judecată de pe portalul national al instanțelor.

Conform platformei spitale.md a Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), Spitalul Clinic Municipal “Gheorghe Paladi” din Chișinău se află pe locul al 11-lea, din 11 instituții medicale, conform indicelui ce determină performanța spitalelor din Republica Moldova. Este cea mai mare maternitate din țară, fiind o instituție medicală de nivel superior, care, anual, are la activ în jur de nouă mii de nașteri, de diferit nivel de complexitate. 

Aici muncesc zilnic 55 de medici obstetricieni-ginecologi, care oferă servicii medicale de înaltă  performanță la capitolul obstetrică și ginecologie. La maternitatea Nr.1 din Capitală activează singura secție de ginecologie septică din Moldova, unde sunt concentrate cele mai dificile cazuri cu complicații după naștere. Centrul Perinatologic are și o secție consultativă care are rolul să monitorizeze și să consulte femeile cu sarcini complicate. Tot aici cuplurile beneficiază de consultații de planificare a sarcinii, genetică medicală, rezolvarea problemei sarcinii nedorite, consiliere psihologică și asistență socio-legală.

Investigația este realizată în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru transparență și bună guvernare”,  desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova.  Conținutul investigației este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu corespunde neapărat cu punctul de vedere al Ambasadei SUA în Moldova.

 

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii