Social

VIDEO// Corupţie pe timp de război: Cum ajung în Moldova ucrainenii care nu vor să lupte pe front

CIJM
Autor: Julieta Saviţchi
14/03/2022 22847

Sute de bărbaţi din Ucraina au reuşit să treacă frontiera cu Republica Moldova şi să scape de o posibilă înrolare pe front. Cei mai mulți au trecut frontiera ilegal, întrucât decretul privind mobilizarea generală în Ucraina, semnat de Volodimir Zelenski, la 25 februarie, interzice bărbaţilor cu vărsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara. Echipa Anticoruptie.md a reușit să documenteze mai multe cazuri în care cetățeni ucraineni spun că au plătit bani grei pentru a reuși să iasă din țară. Sunt câteva scheme prin care poți să „ieși cu acte în regulă”, acum, pe timp de război, din Ucraina. Toate schemele sunt bazate, în mare parte, pe coruperea grănicerilor ucraineni şi implicarea grupărilor criminale organizate. Cei care au reuşit să părăsească Ucraina susţin că au plătit sume cuprinse între 1000 şi 5000 de euro ca să li se permită trecerea. Autorităţile de la Kiev recunosc că există această problemă pe tot segmentul frontierei de Vest, iar cele de la Chişinău preferă să tacă.

O zi agitată la punctul de trecere a frontierei de la Palanca. Un flux continuu de mii de refugiaţi, femei, copii, bătrâni, care au stat ore în şir la vamă ca să ajungă în Moldova şi să scape de război. Zeci de funcţionari publici, voluntari, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, deja epuizaţi, încearcă să facă faţă fluxului.

Dinspre frontieră apare un tânăr, cu un ruxac în spate. Tânărul care pare un pic debusolat este întâmpinat de către un angajat al Biroului Migraţie şi Azil, care îi cere paşaportul.

Ucrainean surprins după trecerea ilegală a frontierei    Poză:CIJM

Tânărul zice că o să i-l dea mai târziu şi întreabă dacă este un loc de popas provizoriu. Funcţionarul îi răspunde amabil şi insistă să se înregistreze. Tânărul îl ignoră şi pleacă mai departe.

Aşa arată unul din sutele de bărbaţi din Ucraina care reuşesc să ajungă ilegal în Moldova.

„Există un „canal”, dar nu-l divulg, că trebuie să mai treacă nişte prieteni”

Tânărul care tocmai a ajuns ilegal în Republica Moldova ne povesteşte că nu vrea să lupte, din care cauză a fugit din Ucraina, iar interdicţia de a părăsi ţara, impusă bărbaţilor, este „o mică prostie de a preşedintelui”. Bărbatul ne-a mai comunicat că este originar din Doneţk, iar în 2014 s-a mutat cu traiul în Kiev, tot din cauza războiului. Acum un obuz i-a distrus şi locuinţa din Kiev, de asta vrea să plece în Occident. Fugarul mai spune că va aştepta la Palanca părinţii care aşteaptă să treacă cu maşina într-un rând de vre-o 15 kilometri şi nu are de gând să se înregistreze nicăieri sau să stea în tabăra refugiaţilor. „Am auzit că dacă te înregistrezi, eşti obligat să stai în Moldova timp de o lună. Dar nu am planuri să rămân aici. Nu mă duc să stau în corturi. Vedeţi, sunt diferite benzi adezive, mie nu-mi plac. Eu iubesc libertatea”, ne-a spus interlocutorul.

Tânărul a recunoscut că a plătit bani grei ca să treacă hotarul, însă a refuzat să ne spună ce sumă a dat şi să ofere alte detalii, ca să „nu dea de gol canalul”: „Trebuie să mai treacă aşa nişte prieteni de ai mei. Cu câţi mai mulţi vameşi şi grăniceri vor fi reţinuţi, cu atât serviciile vor costa mai scump”.

„Serviciul costă de la 1000 la 5000 de euro”

Lângă tabăra refugiaţilor de la Palanka întâlnim un grup de cca 20 de bărbaţi, proaspăt sosiţi din Ucraina. Oamenii recunosc că au ajuns în Moldova ilegal, după ce au plătit banii grei, iar costul serviciilor de trecere a frontierei variază de la 1000 la 5000 de euro.

„Se formează grupuri din 8 – 10 doritori care vor să treacă frontiera. Strâng paşapoartele şi banii, apoi sunt urcaţi în automobile şi trecuţi peste frontieră”, dezvăluie un tânăr o schemă.

Un alt bărbat dă în vileag o altă schemă de trecere a frontierei, cu bacul de la Orlovka, regiunea Reni. „Toţi cei care plătesc, trec. Cei care nu plătesc, sunt întorşi înapoi. Ai noştri încasează banii ca să le permită trecerea. Este multă corupţie la noi”, precizează tânărul.

Unii, mai bănoşi, plătesc separat ca să le fie trecute şi automobilele.

„Oaza” din Chişinău

În ultimele două săptămâni, pe străzile din Chişinău sunt văzute o mulţime de automobile cu numere de înmatriculare din Ucraina, la volanul cărora se află bărbaţi tineri. În faţa hotelului Flowers din Chişinău am găsit mai multe maşini cu numere de înmatriculare ucraineşti.

Maşini din Ucraina în faţa unui hotel                                            Poză:CIJM

Un bărbat tocmai coborâse dintr-un bolid cu numere ucrainene. Acesta ne-a spus că a trecut frontiera la 26 februarie, a doua zi după semnarea decretului privind mobilizarea totală în Ucraina. „Cum am venit? Iată, cu maşina mea am venit. Am trecut şi gata. Nouă ore am aşteptat să trec. Nu am auzit despre niciun decret de mobilizare. Şi de ce eu ar trebui să risc?”, ne-a spus bărbatul.

Ucrainean în faţa hotelului Fowers   Poză: CIJM

Un angajat de la Flowers ne-a declarat că în hotel sunt cazaţi mai mulţi bărbaţi tineri din Ucraina: „Vin, stau câteva zile, apoi pleacă. Unii sunt cu familiile, alţii sunt singuri”.

Bărbaţi tineri din Ucraina descoperim şi în rândul kilometric de automobile cu numere ucraineşti care aşteaptă să treacă în România.

Un şofer ucrainean, care aştepta la punctul de trecere Leuşeni – Albiţa, ne-a declarat că a reuşit să treacă fără probleme frontiera moldo-ucraineană şi încearcă să se justifice. „Cum aţi fi procedat dumneavoastră în locul meu? Am copii, patru nepoţi, nu pot să-i las. Ne-au permis să trecem. Nu iau mită ai noştri, nici grănicerii, nici vameşii”, ne-a spus bărbatul.

În ajutor îi vine soţia: „Înţelegeţi că oraşul nostru este bombardat, făcut una cu pământul? Cum puteam să-i las să-i măcelărească? Din partea familiei noastre are cine să lupte. Luptă un nepot”.

Implicarea moldovenilor

Mai mulţi refugiaţi ne-au spus că există grupări din călăuze formate atât din ucraineni, cât şi din moldoveni, care îi ajută pe cei care vor să scape de înrolare să ajungă în Republica Moldova. Autorităţile din Chişinău tac, însă Serviciul de grăniceri al Ucrainei a început să facă publice astfel de cazuri.

Astfel, Serviciului de Grăniceri al Ucrainei a anunţat despre reţinerea, la 10 martie, în regiunea Cernăuţi, a unui cetăţean al Republicii Moldova în timp ce ajuta doi ucraineni să treacă frontiera. Moldoveanul a fost reţinut, iar pe numele său, pornit dosar penal în Ucraina.

Călăuză din Moldova, reţinută de grănicerii ucraineni                     Poză: CIJM

Şi organele de drept din Chişinău au anunţat, la două săptămâni după începerea războiului, despre tentativa de mituire a unui poliţist de frontieră la punctul de trecere Sculeni de către un bărbat din Ucraina. „Individul intenționa să plece în Polonia, pentru a nu fi înrolat în armata ucraineană. Aflându-se în punctul de trecere a frontierei de stat Sculeni și intenționând să iasă de pe teritoriul Republicii Moldova, în timpul verificării actelor, cetățeanul ucrainean a propus angajaților Poliției de Frontieră mită în valoare de 100 dolari SUA pentru a i se facilita traversarea frontierei de stat”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Serviciul de Grăniceri al Ucrainei: „Problema există nu doar pe segmentul de frontieră cu Republica Moldova"

Ofiţerul de presă al Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, Andrei Demcenko, a declart pentru Anticorupţie.md că autorităţile de la Kiev cunosc această situaţie, când bărbaţii apţi de luptă încalcă decretul prezidenţial pentru a nu fi înrolaţi în armată. Pe de altă parte, funcţionarul de la Kiev susţine că nu se poate de vorbit despre un fenomen al corupţiei printre grănicerii ucraineni, deşi nu exclude că ar putea fi unele cazuri. „Faptul că cineva declară că a dat grănicerilor bani nu înseamnă că este tocmai aşa. Nu excludem că poate fi vorba şi de o discreditare pusă la cale de inamicii noştri. Oricum, există serviciul de securitate internă, care reacţionează la orice informaţie. Au loc controale periodice”, a declarat Demcenko.

Întrebat cum instituţia pe care o reprezintă explică faptul că mai mulţi bărbaţi din Ucraina reuşesc să treacă frontiera în Republica Moldova, Andrei Demcenko a declarat că sunt grupări criminale, care s-au specializat în acest sens. „Această problemă există nu doar pe segmentul frontierei cu Republica Moldova, dar pe toată frontiera de Vest. Au fost depistate mai multe cazuri când grănicerilor li s-a propus mită pentru trecerea frontierei. După începerea războiului, în regiunea frontierei de Vest s-au format grupări criminale organizate, care îi ajută să treacă frontiera pe ucraineni. Bărbaţii apţi de luptă, care sunt prinşi în timp ce încearcă să plece din ţară, sunt înrolaţi imediat. Cei care încearcă să treacă ilegal frontiera se aleg cu amenzi contravenţionale, iar călăuzele, cu dosare penale. Au mai apărut şi grupări de escroci, care încasează bani în avans de la cei care vor să treacă frontiera, apoi dispar. Noi nu ne opunem ca refugiaţii să plece. Dar nici nu putem admite să fie jefuiţi”, a precizat funcţionarul.

Andrei Demcenko a mai comunicat că numărul bărbaţilor care fug de înrolare este cu mult mai mic ca numărul celor care revin în Ucraina şi se înrolează în armată.

Autorităţile de la Chişinău preferă să tacă

Oficialii moldoveni cunosc despre această problemă, însă preferă să tacă. „Fiecare beneficiar de al nostru, care a ajuns aici ilegal, ne-a declarat că a plătit bani ca să treacă frontiera. Situaţia acolo şi aşa este foarte grea, dar oamenii sunt încă jefuiţi, jupuiţi de bani tot de ai lor. Eu personal am raportat această problemă conducerii noastre. Cred că s-a comunicat şi autorităţilor din Ucraina. Câţi sunt din cei care au plătit să ajungă la noi? Sunt foarte mulţi. Întrebaţi de refugiaţi, toţi cei care au trecut ilegal frontiera, au plătit”, ne-a declarat responsabilul Biroului Migraţie şi Azil pentru gestionarea situaţiei de criză de la Palanca.

Mihail Vodă, directorul Biroului Migraţie şi Azil, a declarat că ucrainenii care trec ilegal frontiera în Republica Moldova nu pot fi traşi la răspundere pentru că se declară refugiaţi şi solicicită azil. Pe de altă parte, organele de drept nu pot să folosească nişte norme care nu au putere juridică pe teritoriul Republicii Moldova, cum este decretul prezidenţial privind mobilizarea generală în Ucraina. „Noi ne conducem după Convenţia ONU pentru refugiaţi şi de legislaţia naţională privind refugiaţii, care se bazează pe Convenţia ONU. Dacă persoana care a trecut ilegal frontiera solicită azil, noi nu putem să-l întoarcem înapoi, suntem obligaţi să examinăm cererea. Toţi au dreptul să solicite azil pe teritoriul Republicii Moldova. Iar acum situaţia este foarte delicată, oamenii fug de război”, ne-a declarat Mihail Vodă.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

Am încercat să obţinem un comentariu privind situaţia dată de la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră (IGPF) şi să aflăm răspunsuri la mai multe întrebări, inclusiv despre posibila implicare a moldovenilor, inclusiv a poliţiştilor, în schemele ilegale de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Şeful IGPF, Rosian Vasiloi ne-a declarat la telefon că nu are „timp pentru astfel de discuţii” şi ne-a îndreptat la serviciul de presă. Instituţia a avut nevoie de 24 de ore ca să formuleze următorul răspuns: „În contextul solicitării dvs., nu vom comenta deciziile luate de autoritățile din Ucraina. Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, în activitatea sa, se conduce strict de legislația națională și acordurile în vigoare”.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii