1,5 miliarde lei alocați pentru dezvoltare regională. TOP 10 proiecte ce urmează a fi finanțate de Fondul National de Dezvoltare Regională în următorii trei ani

Ion Chișlea
14/01/2022

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri 46 proiecte, de dezvoltare regională cu o valoare estimativă de 1,5 miliarde lei, care vor fi implementate în regiunile și localitățile Republicii Moldova în perioada 2022-2024. Lista conține 14 proiecte de dezvoltare economică locală, șase proiecte de revitalizare urbană și 26 proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare.

Ultima categorie este de departe cea mai mare și din punctul de vedere al sumelor alocate. Pentru cele 26 proiecte, din FNDR vor fi alocate nu mai puțin de 1,3 miliarde lei.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale ne-a oferit lista proiectelor finanțate cu specificarea că sumele allocate ar putea fi diferite de cele actuale după încheierea tuturor etapelor de evaluare a proiectelor și stabilirea finanțării finale.

În baza listei, am întocmit un clasament al proiectelor în funcție de bugetul total, ținând cont în primul rând de suma alocată din FNDR.

Modernizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în raionul Cahul prin extindere și regionalizare continua. Proiectul în valoare totală de 62,8 milioane lei va beneficia de o finanțare de 50 milioane din partea Fondului și presupune asigurarea cu apeducte moderne a 13 comune și sate din raionul Cahul.

Modernizarea stației de epurare a apelor uzate din or. Căușeni are un cost total de 62,83 milioane de lei dintre care 49,83 milioane vor fi allocate de FNDR.

Construcția apeductului magistral Sărata Nouă – Sărăteni, raionul Leova, la care vor fi conectate 12comune și sate din raion, costă în total 50,2 milioane lei din care  45 milioane vor fi oferiți de FNDR.

Asigurarea bunei funcționalități a stației de epurare din Căușeni prin extinderea rețelelor de canalizare și regionalizarea serviciului. Proiectul presupune racordarea a mai multe orașe, sate și comune din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă  la stația de epurare a orașului Cășeni. Proiectul are un buget de 50,8 milioane lei dintre care 43,36 milioane reprezintă sursele acordate de Fond.

Construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și sanitație a localităților din lunca râului Prut, raionul Hîncești. Proiectul va finanța prima etapă de asigurare a opt commune și sate din lunca Prutului cu apeducte și sisteme de sanitație. Costul proiectului este de aproape 50 milioane lei dintre care circa 45 milioane reprezintă contribuția Fondului.

Construcția apeductului de interconexiune a râului Prut în preajma satului Măcărești cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni. Costul proiectului este de 49,6 milioane lei, contribuția FNDR constituie 44,5 milioane lei.

Construcția stației de tratare a apei și extinderea sistemului de canalizare în orașele Edineț și Cupcini. Proiectul în valoare de 45 milioane de lei va primi o finanțare de la FNDR în valoare de 40 milioane.

Apeductul Prut – Nisporeni, care presupune evacuarea apelor reziduale din orașul Nisporeni și comuna Vărzărești. Proiectul în valoare de 40,3 miliaone de lei va beneficia de o finanțare din partea FNDR de 36 milioane lei.

Construcția stației de epurare regionale și extinderea rețelelor de canalizare în orașul Florești cu un buget total de 37,3 milioane lei va obține o finanțare a FNDR de 33,6 de milioane.

Construcția apeductelor magistarle pentru conectarea la apă potabilă a orașului Iargara, două comune și patru sate din raionul Leova. Proiectul în valoare de 35,3 milioane de lei va beneficia de o finanțare din partea FNDR în valoare de 31,8 milioane lei.  

Restul sumelor necesare pentru implementarea proiectelor vor fi asigurate din resurse proprii, adică din bugetele locale și raionale dar și din surse atrase cum ar fi granturi externe sau constribuții ale populației sau ale agenților economici.

Ion Chișlea
14/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii