Absolvenții de la Jurnalism, ULIM, semnează Codul deontologic al jurnalistului

Cornelia Cozonac
07/07/2020
Foto: CIJM

Absolvenții de la specialitatea Jurnalism a Facultății Relații Internaționale, Șiințe Politice și Jurnalism de la ULIM au semnat marți, în cadrul ceremoniei de primire a diplomelor de absolvire, Codul deontologic al jurnalistului și s-au angajat solemn să respecte deontologia și etica profesională pe parcursul carierei de jurnalist. Această activitate este o premieră și face parte dintr-o campanie națională  cu genericul „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova”, lansată la 3 mai curent de absolvenții Programului internațional de instruire în domeniul autoreglementării jurnalistice al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Consiliul de Presă din R. Moldova.

Fiecare dintre absolvenți a semnat o declarație cu următorul conținut: 

Declarându-mi adeziunea la valorile jurnalismului responsabil, care este posibil doar în condițiile libertății de exprimare și care asigură dreptul publicului de a primi informații veridice și depline,  

Realizând faptul că încrederea societății față de jurnaliști este o valoare supremă a profesiei,  

Calificând activitățile de partizanat politic sau de mercenariat ideologico-financiar drept nocive profesiei și care compromit independența și imaginea jurnalistului, 

Îmi asum pe deplin să respect, în activitatea mea profesională, Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova și să manifest un comportament profesional demn și responsabil, în conformitate cu deontologia și normele eticii jurnalistice”.    

Decana Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, Viorica Țîcu, a menționat importanța integrității în jurnalism:  „Ne alăturăm cu multă deschidere acestei campanii, deoarece viitorii jurnaliști trebuie să-și asume anumite responsabilități, iar facultatea trebuie să-i educe ca să-și păstreze verticalitatea și să nu cadă în mrejele unor instituții de presă afiliate politic”, a spus Viorica Țîcu. 

Și președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, i-a îndemnat pe absolvenți să aleagă să lucreze în redacții care și-au făcut un nume și o reputație prin jurnalism profesionist și prin integritate: „Este mare ispita pentru jurnaliștii tineri să facă partizanat politic, să lucreze pentru politicieni, adică să desfășoare o activitate nu tocmai onestă. Îndemnul nostru este să evitați astfel de experiențe, pentru a nu vă compromite. Voi azi vă declarați adeziunea la normele etice și deontologice. Vă îndemn să lucrați cu Codul deontologic pe masă”.    

În cadrul campaniei „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova”, sunt invitați să-și asume public principiile deontologiei profesionale, prin semnarea Codului deontologic al jurnalistului, toate redacțiile instituțiilor mass-media care nu au făcut acest lucru până acum, dar și jurnaliștii ca persoane fizice, la fel și studenții absolvenți ai facultăților și școlilor de jurnalism din țară. Codul deontologic al jurnalistului poate fi semnat pe pagina web a Consiliului de Presă, iar lista semnatarilor – atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice – va fi actualizată de către Secretariatul Consiliului.

    

Cornelia Cozonac
07/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii