Organizația Mondială a Sănătății va oferi Moldovei trei milioane de dolari pentru a consolida asistența medicale primară și spitalicească, centrată pe pacient, inclusiv refugiați, fortifica sistemul de sănătate publică pentru pregătirea și răspunsul în situații de urgență, cooperarea pentru pregătirea eficientă împotriva pandemiilor; prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și netransmisibile și altele.
Un acord în acest sens a fost semnat de către ministra Sănătății Ala Nemerenco și directorul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge. Acordul bienal de colaborare pentru anii 2024-2025 care are un buget inițial de trei milioane de dolari, bani oferiți de OMS.
Documentul își propune să sprijine Republica Moldova în promovarea accesului universal la îngrijiri medicale calitative. 
Prioritățile strategice ale acordului vizează: consolidarea asistenței medicale primare și spitalicești, centrate pe pacient, inclusiv refugiați; fortificarea sistemului de sănătate publică pentru pregătirea și răspunsul în situații de urgență; cooperarea pentru pregătirea eficientă împotriva pandemiilor; prevenirea și combaterea bolilor transmisibile și netransmisibile; protecția și promovarea sănătății; dezvoltarea capacităților la nivel național pentru implementarea și menținerea soluțiilor digitale în sănătate; implementarea unor sisteme eficiente și transparente de achiziții pentru medicamente și dispozitive medicale; eficiența utilizării fondurilor publice în sectorul sănătății pentru asigurarea unei sustenabilități financiare și fortificarea capacităților resurselor umane în sănătate, planificarea și retenția acestora.
„Sănătatea este cel mai suprem drept, fixat în Constituțiile tuturor țărilor. Pericolele nu trec vame și nu au hotare. Indiferent de țară, capacitate financiară, naționalitate, culoare, educație, fiecare om e născut să trăiască și dreptul la sănătate este adesea dreptul la viață. Astfel consolidarea sistemelor de sănătate și accesul la servicii medicale trebuie să devină peste tot în lume o prioritate”, a scris ministra Sănătății Ala Nemerenco, pe pagina sa de Facebook, după semnarea Acordului.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii