Alegeri locale, cu reguli noi

Mihaela Cibotaru
07/08/2023
CEC

Numărul semnăturilor în susținerea candidaților independenți la funcția de primar, în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, se reduce de la 5% la 1% din numărul alegătorilor înregistrați, iar pragul minim va fi de 100 de semnături. Totodată, un alegător va putea susține prin semnătură mai mulți candidați independenți pentru mai multe funcții elective. Acestea sunt două dintre cele 14 modificări ale Codului electoral, care vor fi aplicate în cadrul alegerilor locale din această toamnă, prezentate de Asociația Promo-LEX.

Potrivit noului Cod electoral, alegerile locale generale au loc în ultima duminică a lunii octombrie sau prima duminică a lunii noiembrie. Data alegerilor se stabilește de Comisia Electorală Centrală cu cel puțin 70 de zile înainte de ziua alegerilor. În anumite secții de votare, alegerile vor putea fi desfășurate pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică), din anumite motive obiective.

Potrivit modificărilor aprobate, vârsta candidaților la funcția de primar a fost redusă de la 25 la 23 de ani. Totodată, vor putea vota pentru reprezentanții consiliului local și pentru primar doar alegătorii care au domiciliu sau reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă, înregistrați cu mai mult de 3 luni până la data primului tur de scrutin.

Persoanele fizice vor putea face donații în numerar către concurenți electorali doar în valoare de până la un salariu mediu pe economie stabilit pe anul respectiv, din totalul de 6 salarii medii lunare maxim ce pot fi donate. Totodată, a fost uniformizată limita donațiilor pentru cetățenii Republicii Moldova din țară și cei aflați peste hotare, aceasta fiind stabilită la 6 salarii medii lunare pe economie, dar nu mai mult de 30% din venitul anual pentru anul precedent. Promo-LEX atenționează că autoritățile statului nu dispun de instrumente pentru verificarea veniturilor cetățenilor obținute peste hotare și nu vor putea supraveghea respectarea prevederilor legale.

În alegerile locale listele consilierilor locali și raionali vor trebui să fie întocmite cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. „Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri”, explică Promo-LEX.

Potrivit noilor prevederi ale Codului electoral, agitația electorală va fi permisă cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, toți candidații fiind plasați în condiții echitabile. Totodată, în cadrul campaniei vor fi interzise concerte și alte evenimente cu implicarea artiștilor, precum și transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor.

Concurenții electorali nu vor mai avea observatori, dar vor putea în continuare desemna persoane de încredere, dar și reprezentanți în cadrul organelor electorale. Turul II de scrutin va fi validat dacă la vot vor fi prezenți minim 1/5 de alegători. Totodată, confirmarea alegerilor și validarea mandatelor aleșilor locali se va face de către consiliile electorale de circumscripție, ceea ce, potrivit Promo-LEX, ar putea lipsi procesul de obiectivitate.

Luni, 7 august,a început perioada electorală, iar startul campaniei electorale va fi dat pe 6 octombrie. Perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcțiile de primar și consilieri în consiliile locale va demara cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Mihaela Cibotaru
07/08/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii