Alegeri repetate la Bălţi. Ce a decis CSJ în privinţa Marinei Tauber

Julieta Saviţchi
06/12/2021

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a menţinut, duminică seara, decizia instanţei de fond şi a Curţii de Apel Bălţi privind excluderea candidatei Partidului Şor, Marina Tauber, din cursa electorală pentru fotoliul de primar al municipiului Bălţi. Avocaţii formaţiunii politice au decşarat că vor merge la CEDO.

Magistraţii CSJ au luat mai întâi o decizie prin care a menţinut o încheiere a Curţii de Apel Bălţi prin care a fost respinsă solicitarea avocaţilor Marinei Tauber privind atragerea în proces a unei părţi terţe, după care a declarat inadmisibil recursul.

Marina Tauber a acuzat de cele întâmplate guvernarea şi în special pe şefa statului, Maia Sandu, care ar fi comandat excluderea ei din cursă ţi ar fi făcut presiuni asupra justiţiei. „Ne-am trezit în noul stat dictatorial, condus de un Lukașenko în fustă, care împreună cu slugile ei au adus abuzul și înălcarea legilor la un nou nivel, care nu a mai fost atins de nimeni până acum”, a declarat Tauber într-un briefing.

Totodată, Vadim Banaru, avoctul lui Tauber, a anunţat că se va adresa la CEDO. „Suntem siguri că va veni momentul când Republica Moldova va fi condamnată pentru aceste abuzuri, iar persoanele vinovate vor fi atrase la răspundere, inclusiv penală”, a declarat apărătorul.

Candidata Partidului Șor la Primăria Bălți, Marina Tauber, a fost exclusă sâmbătă din cursa electorală, după ce Judecătoria Bălți a emis o decizie de anulare a candidaturii acesteia. Decizia a fost luată la solicitarea Comisiei Electorale Centrale care a invocat nereguli în finanţarea campaniei electorale de către Paridul Şor.

Ulterior, CEC a declarat imposibilă desfăşurarea turului doi al scrutinului local din Bălţi.

Amintim că, în primul tur din 21 noiembrie, Marina Tauber a acumulat 47,93% din voturi. Tauber urma să se bată în turul doi cu Nicolai Grigorişin, viceprimarul de Bălţi care a câştigat în primul tur 20,93% din sufragii.

 

Julieta Saviţchi
06/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii