Andrei Năstase cere Procuraturii Generale să cerceteze judecători și procurori implicați în „spălarea de miliarde și corupția la nivel înalt”. Reacția Procuraturii

Anticoruptie.md
01/07/2019
Foto: REL

Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Andrei Năstase, a cerut Procuraturii Generale să inițieze demersurile pentru verificarea activității unor judecători și procurori Anticorupție, care ar fi implicați în activități de spălare de miliarde și corupție la nivel înalt, conform unor investigații jurnalistice ajunse în atenția MAI. Procuratura Anticorupție respinge acuzațiile.

În lista lui Andrei Năstase, făcută publică pe Facebook, se regăsesc trei magistrați de la Judecătoria sectorului Botanica, municipiul Chișinău, un judecător de la Drochia și unul de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, care ar fi emis ordonanțe judecătorești considerate parte componentă a infracțiunilor de spălare de bani prin intermediul sistemului judecătoresc și bancar al Republicii Moldova. Despre unele dintre acestea ar fi știut și Adriana Bețișor, care asigură în prezent interimatul șefiei la Procuratura Anticorupție, însă nu a demarat cauze penale. 

„Adriana Bețișor, cunoscând despre existența ordonanțelor judecătorești emise de judecătorii: Radu Țurcanu, Luiza Gafton, Viorica Mihaila, Vialie Zaporojan, Igor Mînăscurtă, ș.a. ce au fost emise în cadrul infracțiunilor de spălare de bani prin intermediul sistemului judecătoresc și bancar din Republica Moldova, nu a pornit cauze penale și nu i-a cercetat pe acești magistrați pentru pronunțarea actelor judecătorești nominalizate, ci dimpotrivă”, scrie Andrei Năstase.

Procuratura Anticorupție respinge acuzațiile și anunță demararea unei anchete interne. „Procuratura Anticorupție respinge acuzațiile lansate în spațiul public astăzi de către ministrul Afacerilor Interne cu privire la pretinse acte de corupție comise de către persoane publice, inclusiv procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție. De asemenea, Procuratura Anticorupție este interesată să se desfășoare în mod urgent o anchetă internă în cadrul căreia va putea oferi toate explicațiile necesare în vederea infirmării acuzațiilor aduse”, se arată într-o declarație a Procuraturii Anticorupție remisă presei.

 

Anticoruptie.md
01/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii