ANRE a stabilit preţuri noi la gazele naturale. Cât va costa un metru cub

Julieta Saviţchi
31/05/2022
Foto simbol

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, marţi, noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către SA Moldovagaz. Astfel, începând cu 1 iunie, tariful la gaz din 1 iunie va fi de 18,62 lei, cu TVA.

Într-un comunicat de presă, ANRE a anunţat că la stabilirea prețului la gazele naturale s-a ținut cont de solicitarea SA Moldovagaz și de următorii parametri:

majorarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de la 620 $/1000 m3 la 696 $/1000 m3;

cuantumul indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2022 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici, de 21,9 %;

deficitul tarifar înregistrat de SA Moldovagaz în anul 2021 etc.

Comparativ cu solicitarea inițială a SA Moldovagaz, ANRE a diminuat costurile de furnizare a gazelor naturale consumatorilor finali în total cu 5 551,5 mil. de lei, sau circa 5 lei/m3.

Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului la gaz până la 24 de lei pentru un metru cub. Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a criticat decizia ANRE pe motiv că noul tarif va forma o diferenţă de peste un milion de lei.

„La aplicarea preţurilor reglementate, aprobate de ANRE pentru furnizarea de gaze naturale, până la sfârşitul perioadei de raportare SA Moldovagaz va genera abateri de tarif în valoare de 1.231,7 milioane de lei, ceea ce va majora suma totală de abateri de tarif la 3.500 milioane de lei şi va duce inevitabil la o nouă majorare a tarifului", a scris Vadim Ceban pe contul sau de Telegram.

Julieta Saviţchi
31/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii