„Armament ușor de infanterie și muniții”. Franța a livrat Moldovei primul lot de asistență militară

Ilie Gulca
10/11/2023
army.md

Armata Națională a recepționat primul lot de asistență din partea Ministerului Forțelor Armate al Franței – echipament individual, bunuri logistice, armament ușor de infanterie și muniții. Această asistență este oferită de statul francez în baza unui acord de apărare privind modernizarea capacităților militare ale Republicii Moldova.

„Echipamentul este destinat trupelor de infanterie și va asigura compatibilitatea militarilor moldoveni cu armatele statelor Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice în cadrul exercițiilor și misiunilor comune”, transmite Ministerul Apărării.

Această asistență vine în urma declarațiilor de sprijin ale președintelui francez Emmanuel Macron, lansate în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene desfășurat la 1 iunie curent în Republica Moldova, precum și după vizita ministrului francez al Apărării, Sébastien Lecornu, la Chișinău, în septembrie curent.

Potrivit site-ului Ministerului Apărării al Franței, în timpul vizitei ministrulului Sébastien Lecornu la Chișinău, pe 25 septembrie, au fost puse bazele unui acord de apărare prin semnarea unei scrisori de intenție care vizează consolidarea cooperării dintre cele două state și modernizarea capacităților militare ale Republicii Moldova.

Documentul prevede, printre altele, pregătirea cadrelor militare moldovenești și sprijinirea misiunilor Ministerului Apărării în domeniul dezvoltării capacităților acestuia, precum și în vederea unor eventuale achiziții de echipamente de apărare.
În cadru aceleiași întâlniri, Moldova a anunțat achiziția unui radar GM200. Acest echipament de supraveghere aeriană, fabricat de Thales, face posibilă detectarea și urmărirea simultană a țintelor care se deplasează de la altitudine joasă la foarte mare, în toate tipurile de medii.

Într-o perspectivă mai largă, Sébastien Lecornu a anunțat că dorește „să efectueze un audit al mijloacelor de apărare aeriană pentru a contribui la întărirea securității cerurilor moldovenești”.

Ilie Gulca
10/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii