Autoritățile denunță jocul Moldovagaz-Gazprom în privința livrărilor de gaz. Starea de ugență în domeniul energeticii, inevitabilă după epistolele Gazprom de înștiințare de plată

Mădălin Necșuțu
19/01/2022

Gazprom a trimis, marți, o scrisoare de înștiințare de plată a facturilor, în caz contrar amenințând cu sistarea gazelor către Republica Moldova în cazul neachitării facturilor până pe 20 ianuarie, a declarat premierul Natalia Gavriliță, într-o conferință comună ținută miercuri alături de Andrei Spânu, motiv pentru care va fi instalată din starea de urgență pentru a găsi soluții pentru ieșirea din această nouă criză provocată de pretențiile Moscovei. 

„Cu alte cuvinte, avem o scrisoare oficială prin care suntem întiințați că există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale. Aceasta se întâmplă pentru că Moldovagaz, care are acționar majoritar pe același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze. Vă reamintesc că în anii precedenți, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative (datorii) pe perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni”, a declarat Gavrilița.

Instalarea stării de urgență permite Executivului să poată transfera către Moldovagaz în avans bani pentru factura Gazpromului pe ianuarie și februarie, precum și amânarea TVA-ului de către Moldovagaz către stat, astfel ca Moldovagaz să poată acumula bani pentru a plăti factura către Gazprom.

Ea a mai spus că, în prezent când prețurile sunt „anormal de înalte”, Gazprom nu mai acceptă asemenea practici, chiar prevederile contractuale au rămas aceleași. „În aceste condiții, guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova și de aceea se vede obligat să intervină

La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că situația de față este cauzată de relația comercială dintre Gazprom și subsidiara sa Moldovagaz. „Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pe decembrie, până la 20 ianuarie pe data de 14 ianuarie, această obligație a fost realizată. Suplimentar, până la 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite consumul pentru luna ianuarie în raport de 50%, sau aproximativ 63 de milioane de dolari. Este important să menționăm despre un avans în luna ianuarie. Din această sumă de 63 de milioane de dolari, Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane până mâine. Diferența neachitată este de 25 de milioane de dolari. Cele 38 de milioane care vor fi achitate azi și mâine de Moldovagaz, reprezintă consumul pe 10 zile ale lunii ianuarie”, a spus Spînu.

El a explicat că această diferență s-a format din mai multe motive printre care creșterea semnificativă a consturilor de achiziție a gazului. „Tariful actual nu acoperă costul de achiziție pentru ianuarie care ese de 647 de dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel s-a format acea diferență de 25 de milioane de dolari, iar Moldovagaz nu a putut găsi limbă comună cu Gazprom pentru amânarea acestor plăți și nici nu a găsit posibilități de creditare pentru a acoperi această diferență”, a adăugat el.

Mădălin Necșuțu
19/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii