Autoritățile române dublează bursele pentru studenții basarabeni și îi tratează egal cu tinerii din România

Mădălin Necșuțu
06/05/2022
Studenți și eleveni basarabeni din România

Camera Deputaților de la București a adoptat un proiect de lege care prevede creșterea burselor acordate românilor de pretutindeni care studieză în România, cei mai mulți dintre aceștia fiind tineri din Republica Moldova.

„Având în vedere elementele de inechitate menționate anterior, în concordanță cu datoria morală a statului român și spiritul Constituției, prin prezenta motivare și inițiativă legislativă aferentă, se propune completarea legislației primare pentru acordarea burselor românilor de pretutindeni în aceleași condiții precum cele acordate studenților români cu cetățenie și domiciul în România”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Mai exact, bursele vor crește pentru aceștia de la 320 lei românești la 700 lei românești lunar. Această valoare este echivalentă burselor sociale acordate studenților din România.

Autorii proiectului mai spun că, în prezent, în România există 4.843 de tineri români din jurul granițelor României încriși în sistemul universitar din România dintre care 2.979 pentru studii de licență, 1.683 la masterat, 44 la doctorat și 137 în an pregătitor.

Proiectul de lege a fost semnat de 102 deputați din România de la toate partidele parlamentare din România. În expunerea de motive a proiectului de lege se menționează că acest efort financiar suplimentar va fi anual din partea statului român de circa 15 milioane de lei românești, echivalentul a circa trei milioane de euro.

Mădălin Necșuțu
06/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii