Avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei la un angajat al Curții de Apel Chișinău

Ilie Gulca
25/08/2021
Curtea de Apel Chișinău

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a găsit avere nejustificată la angajatul Curții de Apel Chișinău, Ivan Șaptefraț. Acesta riscă rămână fără acești bani, să fie demis din funcția actuală și să nu mai ocupe o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani.

Inspectorul de integritate, Ada Griciuc, a stabilit că Șaptefraț deține avere nejustificată în valoare de peste 550.000 de lei și că acesta admis încălcări de ordin penal. În 2017–2018, angajatul Curții de Apel Chișinău a deschis un depozit bancar la o instituție financiară și a dobândit un apartament în municipiul Chișinău la prețul de peste 670.000 de lei.

Totodată, în urma verificării declarațiilor de avere depuse în 2013 – 2019, inspectorul de integritate a constatat că Șaptefraț nu a declarat, începând cu anul 2016, venituri în valoare de aproximativ 700.000 de lei. El ar fi obținut această sumă cumulativă în perioada vizată sub formă de indemnizații, remitențe din Federația Rusă, din înstrăinarea unor bunuri mobile și sub formă de donații bănești obținute de la părinții săi.

Mai mult, în 2016, Șaptefraț a omis să includă cinci loturi de teren agricol amplasate în raionul Orhei. Iar, în anul următor, nu a inclus în declarația de avere și interese personale informația despre bunul imobil locativ din municipiul Chișinău pe care îl deținea cu drept de folosință. Totodată, angajatul Curții de Apel Chișinău nu a declarat patru acțiuni deținute în cadrul unei societăți pe acțiuni din domeniul agricol și donațiile obținute în mărime de 270.000 de lei.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, acesta a justificat parțial probatoriul acumulat. Astfel, inspectorul a transmis cauza către Procuratura Generală, deoarece asupra subiectului planează suspiciuni rezonabile privind comiterea unei infracțiuni ce cade sub incidența Codului Penal.

Ilie Gulca
25/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii