Avocatul Poporului, împotriva asumării răspunderii Guvernului. „Încalcă drepturile omului”

Anticoruptie.md
03/10/2016
sursa foto: ombudsman.md

Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, consideră că legile pentru adoptarea cărora Guvernul Filip și-a asumat săptămâna trecută răspunderea în fața Parlamentului încalcă grav drepturile fundamentale ale cetățenilor. Ombudsmanul îl îndeamnă pe șeful statului să nu promulge documentele până când acestea nu vor fi dezbătute de societate acivilă.

Într-un comunicat de presă al instituției se precizează că după efectuarea unei analize juridice a legilor pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, în particular a Legii prin care Guvernul a pus pe spatele cetățenilor obligația de a restitui cei 13,5 miliarde de lei oferiți în calitate de garanții bancare Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, Ombudsmanul concluzionează că implementarea acestora va afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în special dreptul la un trai decent.

Ombudsmanul menţionează că acest document a fost elaborat în condiţii de lipsă de transparenţă, deşi prezintă un interes major pentru cetăţenii ţării, nu a fost transmis spre avizare tuturor instituţiilor publice interesate, inclusiv Avocatului Poporului. Totodată, opinia Centrului Naţional Anticorupţie, care a subliniat un şir de riscuri pe care le comportă adoptarea acestui proiect de lege nu a fost luată în calcul. CNA notează, printre altele, că „documentul nu rezolvă problema în sine şi nu identifică soluţii pentru gestionarea datoriilor”, apreciind de asemenea că acesta este unul de natură „să afecteze grav drepturile şi interesele fundamentale ale cetăţenilor, garantate prin lege”.

Ombudsmanul mai conchide că la elaborarea proiectului de lege nu s-a ţinut cont de cerinţele legislaţiei comunitare şi alte standarde internaţionale care stabilesc expres condiţia primordială a asigurării apărării drepturilor, libertăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, a egalităţii şi echităţii sociale a populaţiei.

În opinia Avocatului Poporului, implementarea pachetului de legi va perturba realizarea veniturilor şi cheltuielile la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, ceea ce în consecinţă va avea ca impact restrîngerea drepturilor legitime ale cetăţenilor. De altfel, pachetul de legi prevede deja reduceri de cheltuieli ale bugetelor asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul curent.

Totodată, experţi independenţi estimează că, în virtutea legilor vizate, BNM urmează să încaseze anual din bugetul de stat peste un miliard de lei, după transformarea garanţiilor de stat în datorie internă, ceea ce va diminua din fondurile pentru plăţile şi alocaţii sociale, dar şi din alte cheltuieli cu destinaţii de interes public.

De asemenea, nu este clar care vor fi condiţiile de emisie şi răscumpărare a obligaţiunilor de stat, deoarece acestea urmează a fi prevăzute în acordul care va fi încheiat ulterior între Ministerul Finanţelor şi Banca naţională a Moldovei.

Prin urmare, Ombudsmanul consideră că pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere în faţa Parlamentului nu corespunde prevederilor legislației privind apărarea drepturilor, libertăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, egalitatea şi echitatea socială. La fel, aceste legi nu corespund cerinţelor calităţii şi previzibilităţii unui act legislativ.

Avocatul Poporului consideră că pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere în faţa Parlamentului necesită a fi examinat suplimentar, cu implicarea largă a societăţii, a experţilor naţionali şi internaţionali din domeniu, pentru a nu se admite atingerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Ombudsmanul subscrie apelului lansat de un grup de persoane către preşedintele ţării, Nicolae Timofti, prin care solicită şefului statului să nu promulge pachetul de legi menţionate.

„În cazul în care Nicolae Timofte nu va da curs acestei iniţiative, Ombudsmanul este dispus să recurgă la pârghiile prevăzute de Legea cu privire la Avocatul Poporului pentru a asigura apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor”, se mai precizează în comunicatul instituției.

Anticoruptie.md
03/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii