Blatnye versus vulnerabili: 30 de deținuți au atacat alți 60 de condamnați în închisoarea din Brănești, la solicitarea unui lider informal

Ilie Gulca
18/03/2021

Peste 13 deținuți din grupul vulnerabil din Penitenciarul nr. 18 Brănești s-au ales cu leziuni grave după ce au fost atacați, pe 5 februarie, de peste 30 de condamnați agresori din grupul blatnye. Aceștia din urmă au vrut să sancționeze 60 de deținuți pentru folosirea unor telefoane mobile fără permisiunea liderului informal. Despre acest lucru a anunțat, miercuri, angajații Oficiului Avocatului Poporului în urma unei vizite la această închisoare.

„Angajații Oficiului Avocatului Poporului au constatat că actele de persecuție, hărțuire și violență față de grupul de deținuți vulnerabili este o normalitate. Influența factorului subculturii criminale este imens, iar siguranța și securitatea deținuților și angajaților este în pericol”, se menționează într-un comunicat al instituției.  

Administrația Națională a Penitenciarelor a identificat deținuții violenți și victimele, separându-i în alte instituții penitenciare, cu acordarea ajutorului medical. Organele de urmărire penală au inițiat cauze penale pe faptele menționate.

Mai mult, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au observat, în cadrul aceleiași vizite, condițiile materiale de detenție precare ale deținuților din sectorul nr. 10, care sunt improprii și contrare art. 3 a CEDO.

„Pe un spațiu locativ de circa 70 de metri pătrați sunt plasate 57 de persoane (60 de paturi), fiind atestată supraaglomerare. Paturile din dormitor sunt de unul/două nivele acoperite cu pături/ perdele agățate de deținuți pentru a asigura intimitatea. În acest dormitor, deținuții nu dispun în deplină măsură de facilitățile utilizate zilnic de condamnați, cum ar fi spațiul de dormit, spațiul de zi, instalații sanitare, alte incomodități sau activități de ocupare a acestora etc.”

Instituția penitenciară nr.18 a întreprins unele acțiuni de reparație a spațiilor locative din sectorul nr.10, precum montarea geamurilor și betonarea podelei în locul tavanului din scândură. Însă acestea sunt insuficiente comparativ cu omisiunile evidențiate.

Ilie Gulca
18/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii