Bolizii de lux ai ex-președintelui Adunării Populare a UTA Găgăuzia, la control. Ce suspiciuni planează asupra averii sale

Viorica Mija
09/09/2022
Sursa: news.gov.md

Averea și interesele deputatului și ex-președintelui  Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, vor fi verificate de inspectorii de integritate. Măsura a fost luată în urma unei sesizări în care sunt trecute mai multe posibile încălcări ale regimului juridic al declararii averii și intereselor personale.

În sesizare se menționează că deputatul nu ar fi reflectat în declaratiile sale de avere și interese personale casa în care locuiește împreună cu familia sa. Totodată, Cîssa ar fi procurat mai multe bunuri imobile și mobile. Inspectorul de integritate Irina Olărescu a considerat rezonabile aceste suspiciuni, argumentând că începând cu anul 2017, deputatul a obținut dreptul de proprietate asupra mai multor bunuri: în anul 2018 - un automobil de model Audi Q7, anul fabricării 2014, în anul 2019 - un automobil de model Audi Q7, din 2018.

Un an mai târziu, Vladimir Cîssa a cumpărat trei bunuri imobile în UTA Găgăuzia, dar și un alt automobil de model Audi A6.

Și 2021 a venit cu achiziții de lux pentru ex-președintele Adunării Populare. Acesta și-a achiziționat trei bolizi de lux - Honda Accord, un automobil Audi A8 L, dar și un BMW XS.

Inspectorul de integritate a examinat capacitatea financiară a deputatului, solicitându-i acte confirmative. Din conținutul acestora reiese că Vladimir Cîssa ar fi achitat pentru vămuirea automobilului de model AUDI Q7 suma de 93 264 30 lei, iar valoarea în vamă stabilită pentru vămuirea bunului mobil a constituit suma de 750 000 lei, asfel cumulativ suma totală suportată pentru procurarea bunului mobil ar constitui suma de 843 264 lei.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul fiscal 2019, Cîssa declara procurarea automobilului de model Audi Q7, indicând la rubrica „valoarea bunului” suma de 27 mii de euro.

Inspectorii au stabilit  „o aparență de încălcare a regimului juridic al declarării averii și intereselor personale materializată prin dobândirea unui bun al cărui valoare ar depăși veniturile realizate pentru aceeași perioadă”.

Din tot parcul de automobile, în declarația de avere pentru anul 2021 au rămas mașina Honda Accord, cumpărată cu 210 000 de lei și Audi А8 L, achiziționată cu 430 000 de lei. Tot anul trecut,  Vladimir Cîssa a vândut alte trei autorisme încasând în urma tranzacției 960 000 de lei.   

Vladimir Cîssa este la al patrulea mandat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia. În februarie 2017 a fost ales în fotoliul de președinte al AP, din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), membru al căruia era din anul 2013.
În iunie 2019, după ce PDM a trecut în opoziție, iar Vlad Plahotniuc a părăsit țara, Cîssa a renunțat la partid, declarând că statutul său de membru al formațiunii ar putea pune în pericol negocierile cu noua guvernare privind proiectele de legi ce vizează UTA Găgăuzia.

De-a lungul carierei sale, Vladimir Cîssa a făcut mai multe declarații tăioase în favoarea unor relații mai strânse cu Federația Rusă, iar în 2017 a dezvoltat o platformă comună cu așa-zisul Soviet Suprem din pretinsa rmn.

Viorica Mija
09/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii