Candidatura Vioricăi Puică la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, respinsă de Comisia juridică din Parlament

Julieta Savițchi
15/07/2020

Comisia juridică numiri și imunități a respins miercuri candidatura magistratei Viorica Puica la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Patru deputați PSRM și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc au votat impotriva promovării magistratei, ceilalți membri ai comisiei pronunțându-se pentru. Viorica Puică nu a fost invitată la ședința comisiei și nici nu s-a discutat despre candidată, chiar dacă legea prevede că membrii comisiei trebuie să-și argumenteze deciziile.  

Decizia privind desemnarea a magistratei Viorica Puica la funcția de judecător la CSJ a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii la începutul lunii trecute, iar numirea ei în funcție urma să fie votată de Parlament.

Rezultatul votului Comisiei juridice numiri și imunități a provocat indignarea mai multor experți în justiție. „O întrebare pentru PSRM! Dacă Judecătoarea Viorica Puică nu merită să lucreze la CSJ, cine din Moldova merită?!”, se întreabă Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova. „Iată și toată reforma”, a comentat ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. „S-au împlinit patru ani de când porneau dosarele împotriva Doamnei Manole. Nu s-a schimbat nimic. Poate, metodele sunt diferite”, a scris și avocata Viorica Grecu pe pagina sa de Facebook.

Viorica Puica a primit calificativul „excelent” de la Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor (CEP) subordonat CSM și a fost notată cu 76 de puncte de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor (CSC).

Puica este magistrată din 2002 şi a activat doar la Judecătoria sectorului Botanica din Capitală. Ea este una dintre puținele judecătoare care își exprimă public criticile în privința problemelor din sistemul judecătoresc, declarând inclusiv că Procuratura nu este independentă.

În ultimii ani, ea a candidat la mai multe concursuri dorindu-şi o promovare la instanţele superioare. De exemplu, a fost contracandidata lui Victor Micu la funcţia de magistrat la CSJ, dar a pierdut în faţa actualului preşedinte al CSM. Au fost şi alte încercări eşuate. În 2013, după unul dintre concursurile pentru o poziţie la CSJ, a iniţiat şi un proces de judecată împotriva Consiliului. Atunci, contracandidaţii ei au fost Ion Druţă, Aliona Danilov şi Liliana Catan. Ea a cerut recuzarea preşedintelui CSM de atunci, Nichifor Corochii, solicitarea i-a fost însă respinsă. Magistrata a invocat că Ion Druţă şi Liliana Catan au fost invitaţi de Nichifor Corochii la nunta fiului său. Atunci, cei doi magistrați au fost propuşi Parlamentului pentru funcţiile de judecători la CSJ. Ulterior, Viorica Puica a contestat la CSJ hotărârea prin care i-a fost respinsă cererea de recuzare, dar şi decizia prin care Ion Druţă şi Liliana Catan au fost desemnați câștigători ai concursului. Curtea Supremă de Justiţie a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată.

Julieta Savițchi
15/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii