Cartea Albă a Justiției // Volum de lucru echitabil, revizuirea competențelor instanțelor judecătorești și procuraturilor și salarizare atractivă

Cornelia Cozonac
28/09/2021
Foto Simbol

Gestionarea ineficientă a justiției la etapa prejudiciară, judiciară, dar și la etapa executării hotărârilor judecătorești, utilizarea modestă a tehnologiilor informaționale, raportarea statistică dublă, dar și nejustificarea hotărârilor emise de autoritățile de auto-administrare din justiție continuă să ridice semne de întrebare asupra modului în care sectorul justiției este gestionat în Republica Moldova. Acestea sunt câteva dintre problemele constatate de un grup de experți care a elaborat o Carte Albă a Justiției. 

Cartea Albă a Justiției este un document de politici alternativ care prezintă principalele progrese, constrângeri și priorități de politici în domeniul independenței și integrității sectorului justiției, elaborat de un grup de experți din cadrul Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu suportul Fundației Soros-Moldova. 

Cartea Albă a Justiției propune acțiuni direcționate spre îmbunătățirea stării de lucruri, printre care modificarea Constituției în partea ce ține de modul de accedere în funcția de judecător și sarcina probei averii funcționarilor publici, consolidarea funcției de verificare a averilor, intereselor și stilului de viață al persoanelor care activează în sectorul justiției, în special a judecătorilor, procurorilor, membrilor organelor de auto-administrare din sectorul justiției și altor persoane implicate în înfăptuirea justiției.

Alte recomandări țin de efectuarea evaluării externe (extraordinare) a actorilor din sectorul justiției, cu implicarea partenerilor de dezvoltare și a societății civile, cu asigurarea corespunderii mecanismului cu prevederile Constituției, a recomandărilor Comisiei de la Veneția, creșterea graduală a atractivității sectorului justiției pentru angajații antrenați în sector, prin asigurarea unor condiții de muncă adecvate, asigurarea unui volum de lucru echitabil, revizuirea competențelor instanțelor judecătorești și procuraturilor și asigurarea unei salarizări atractive.

 Asigurarea funcționalității autorităților de auto-administrare din sectorul justiției, prin organizarea forurilor stabilite prin lege pentru alegerea membrilor în CSM, CSP, colegiile specializate ale acestora, precum și desemnarea prin concurs a membrilor în autoritățile de auto-reglementare a profesiilor conexe sectorului justiției și reformarea CSJ prin reducerea numărului de judecători și conferirea acesteia unui statut de instanță veritabilă de casație, responsabilă de uniformizarea practicii judiciare sunt printre recomandările Cărții Albe a Justiției. 

Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco, a declarat că acum sunt necesare „măsuri urgente, dure, pentru a schimba situația deplorabilă în care se află la moment sistemul justiției”. ”În programul de guvernare cumva am împărțit aceste măsuri în două categorii. Sunt măsuri pe care trebuie să le întreprindem pe termen scurt și de a opri cel puțin furturile care se întâmplau din banii publici și acest lucru îl facem prin schimbarea mai multor conducători de instituții care au fost propulsați pe criterii politici. Pe de altă parte, avem măsuri pe termen mediu și eu mă bucur că mai multe lucruri pe care le avem noi menționate în programul de activitate a Guvernului sunt reflectate și în Cartea Albă a Justiției, elaborată de IPRE. Acum, cel mai important lucru este ca noi să purcedem la implementarea acestor măsuri și la momentul implementării să scoatem în evidență faptul că este necesar efortul plenar atât a autorităților, cât și a societății civile”, a declarat ministrul Justiției.

 „Recomandările elaborate în Cartea Albă a Justiției mi-au confirmat că suntem pe calea cea dreaptă, or unele din aceste acțiuni fie au fost implementate, cel puțin la nivel legislativ, fie sunt în proces de realizare. Înțelegem că este foarte mult de lucru în ceea ce ține de reformarea justiției și nu ne putem aștepta la rezultate imediate. Anumite procese, cum ar fi de exemplu evaluarea extraordinară judecătorilor și procurorilor nu are cum să se desfășoare foarte repede. Se muncește și la alt aspecte cum ar fi, de exemplu, competențele Procuraturii Anticorupție, care urmează a fi revizuite astfel încât această instituție să fie responsabilă de investigarea cazurilor de corupție mare. Totodată printre recomandările Cărții Albe am observat mai multe sugestii de care vom ține cont pe parcursul următoarei perioade și mă bucur că avem aceiași viziune pe reforma justiției”, a spus Olesea Stamate, președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Livia Mitrofan, judecătoare din Chișinău susține căsistemul are nevoie de o schimbare, dar schimbarea trebuie să vină din interior, nu din afară. Pentru că evaluarea externă a sistemului judecătoresc și a Procuraturii este de fapt un eșec al statului în combaterea corupției. Astfel, aceste mecanisme nu au fost evaluate de nimeni care ar fi efectele de lungă durată. Eu cred că premise pentru aceste schimbări sunt și în sistemul judecătoresc sunt suficienți și mulți colegi care își doresc o schimbare. Aceste alegeri din CSP și CSM care vor avea loc în acest an sunt un examen pentru noi toți, iar fiecare își va face o concluzie proprie”.

Directorul Departamentului Justiție și Drepturile Omului din cadrul Fundație Soros Moldova, Victor Munteanu, a fost mai tranșant. În eșuarea pe domeniul reformei Justiție, spune el,  sunt vinovați și actorii din domeniu, pentru că au tolerat  în funcții cheie pe cei care nu au făcut decât să eșueze reformele. ”Nu a fost Guvernul și nu au venit alții din afară să organizeze „Laundromatul” în sistemul justiției. Aceasta este o rușine națională, trebuie să îi arătați pe acești oameni cu degetul și să vă curățați de ei, și atunci opinia publică și respectul pentru justiție va exploda imediat. Este o ocazie unică pentru câteva trepte mai sus. Dacă ne uităm acum la Barometrele de Opinie Publice, justiția este mult, mult sub nivelul poliției la capitolul încredere. Adunările Generale în CSM și CSP care se apropie sunt o oportunitate unică și noi toți, inclusiv societatea civilă trebuie să depună efort ca să ajute sistemul de justiție și sistemul procuraturii să propulseze în față oamenii foarte bine intenționați, corecți și cinstiți”, a spus Victor Munteanu. 

Cartea Alba a Justiției poate fi accesată aici.

Cornelia Cozonac
28/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii