Cauza penală în privința judecătorului care l-a eliberat pe interlopul Proca a fost clasată. Magistratul vrea să revină în sistemul judecătoresc

Anticoruptie.md
31/01/2017
captura csm.md

Judecătorul Andrei Balan, cercetat penal după ce a redus ilegal perioada de condamnare a interlopului Vitalie Proca, vrea să revină în sistemul judecătoresc. În cadrul ședinței de marţi, 31 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii a fost anunțat despre clasarea cauzei penale pornite în privința judecătorului de la Rezina, pe motiv că magistratul a căzut sub incidența amnistiei. Procurorul care s-a ocupat de caz a înaintat propunere de anulare a suspendării din funcție a lui Andrei Balan. Prezent la ședința CSM,  magistratul a susținut demersul procurorului.

„Domnule Balan, dumneavoastră ați fost de acord cu soluția dată de procuror, de clasare a dosarului pe motiv de amnistie?”, a întrebat unul dintre membrii CSM. „Da”, a confirmat judecătorul. „Știți că acest lucru înseamnă că vă recunoașteți tacit vinovăția?” a insistat membrul Consiliului.

Balan a fost întrebat dacă consideră că se poate reabilita în funcția de judecător după această soluție a procurorului. Într-un final, membrii CSM au decis să nu accepte revenirea lui Balan în funcția de magistrat.

Eduard Harunjen a primit la 11 octombrie 2016 acordul Consiliului Superior al Magistraturii pentru pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului care ar fi pronunţat cu bună ştiinţă o încheiere contrară legii, legată de învinuirea de săvârşirea unor infracţiuni deosebit de grave şi excepţional de grave şi soldată cu urmări grave. 

Potrivit procurorilor, în luna mai 2010, Balan a aplicat în mod ilegal prevederile legale cu privire la amnistie şi a redus cu ¼ (adică 3 ani, 5 luni şi 4 zile) perioada neexecutată a pedepsei aplicate interlopului Vitalie Proca. Oamenii legii precizează că bărbatul a fost condamnat pentru infracţiuni excepţional de grave, comise cu o deosebită cruzime, în prezenţa unui copil minor şi soldate cu decesul a două persoane. 

De asemenea, în septembrie 2010, acelaşi judecător de instrucţie l-a eliberat condiţionat pe acelaşi condamnat de pedeapsa penală, înainte de termen. „După eliberarea nefondată a condamnatului Vitalie Proca, în perioada în care urma să-şi ispăşească pedeapsa stabilită de instanţele naţionale, acesta a comis o serie de infracţiuni deosebit de grave pe teritoriul altor state (26 noiembrie 2012 - tentativă de omor pe teritoriul României, fiind condamnat recent definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 21 ani 8 luni închisoare; 20 martie 2012 - tentativă de omor pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii comis asupra cetăţeanului Federaţiei Ruse, Gherman Gorbunţov)”, se mai arăta în comunicatul de presă al Procuraturii Generale.

Anticoruptie.md
31/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii