Ce face Banca Națională a Moldovei pentru a stăvili creșterea prețurilor

Ion Chișlea
15/02/2022

Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat rata de politică monetară cu două puncte procentuale cu scopul de a crește dobânzile la creditele acordate de băncile comerciale și a reduce banii aflați în circulație. Acest fapt ar trebui să reducă cererea de bunuri din partea populației și să stăvileacă creșterea prețurilor.

Rata de politică monetară a ajuns astfel la 10,5 la sută. Totodată, ratele dobânzilor la creditele overnight s-au majorat cu două puncte procentuale, până la nivelul de 12,5 la sută anual, iar la depozitele overnight cu două puncte procentuale – de la 6,5 – la 8,5% anual.

Potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armașu, majorarea donânzilor la credite și depozite va influența volumul banilor aflați în circulație din două direcții. Pe de o parte, dobânzile mari la credite îi va demotiva pe oameni să se crediteze, iar dobânzile mari la depozite îi va motiva să depună bani în bănci. Cursul de schimb al leului moldovenesc rămâne stabil și nu există riscul devalorizării depunerilor.  

Armașu a mai menționat în cadrul evenimentului de prezentare a raportului privind inflația că creșterea puternică a prețurilor din ultima jumătate de an s-a datorat mai multor factori, inclusiv creșterii veniturilor populației, și prin sporirea fără precedent a creditării. Acești factori  au stimulat cererea și au provocat scumpiri. Majorarea ratei de bază vine să stăvilească aceste procese.

Deși marea majoritate a statelor au recurs la aceeași procedură pentru a stăvili scumpirile, care reprezintă un fenomen global, creșterea ratei de bază în Republica Moldova este printre cele mai însemnate. În decurs de mai puțin de un an, aceasta a crescut de la 2,65% la 10,5%.  

Ion Chișlea
15/02/2022Follow us on Telegram

Comentarii