Cei 10 judecători respinşi de Igor Dodon cer CSM să fie propuşi repetat pentru numirea în aceleaşi funcţii

Anticoruptie.md
04/02/2017
Membrii CSM, în ședință. Foto: csm.md

Cei zece judecători respinşi de Igor Dodon solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să fie propuşi repetat pentru numirea în aceleaşi funcţii. Informaţia venită de la Preşedinţie, precum şi cererile lor vor fi examinate în cadrul şedinţei de marţi, 7 februarie. Potrivit legii, în cazul în care CSM îi va propune repetat, şeful statului va trebui să accepte candidaturile. 

Printre cei respinși de Igor Dodon sunt patru magistrați propuși pentru funcția de președinte de instanță la Drochia - Vitalie Zaporojan, Strășeni - Sergiu Osoianu, Criuleni - Veaceslav Suciu și Hâncești - Mihail Macar, și șase magistrați care urmau să ajungă vicepreședinți ai judecătoriilor Chișinău - Oleg Melniciuc, Drochia - Ion Rusu, Soroca - Vadim Belous, Ungheni - Alexandru Parfeni, Căușeni - Ion Naşco și Anenii Noi - Maria Chiperi. 

În scrisoarea adresată CSM, șeful statului susține că a examinat candidații prin prisma cerințelor impuse magistraților de legislația Republicii Moldova și că a ținut cont de „spiritul reformelor în sectorul justiției, care au drept scop recăpătarea încrederii societății în justiție și resimțirea efectelor pozitive așteptate de la implementarea acestor reforme”. Totodată, el a solicitat membrilor CSM să examineze suplimentar candidaturile prin prisma integrității și a compatibilității cu funcția publică. 

Unii magistraţi respinşi de Igor Dodon nu au fost acceptaţi iniţial nici de predecesorii săi. Bunăoară, anterior CSM l-a propus pe Oleg Melniciuc, pe atunci judecător și vicepreședinte al Judecătoriei sectorului Râșcani, la funcția de președinte al aceleiași instanțe. Nicolae Timofti a scris negru pe alb că obiectivitatea magistratului provoacă îndoieli. Magistratul a fost vizat şi în mai multe anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice. Cea mai recentă arată că în blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, ridicat pentru magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani din Capitală și copiii acestora, s-au ales cu apartamente și chiar spații comerciale mama și câteva rude ale președintelui fostei instanțe, Oleg Melniciuc. 

Potrivit unei alte anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, în martie 2010, CSM a înaintat la Președinție un demers prin care i-a cerut lui Mihai Ghimpu, pe atunci preşedinte interimar, să o numească pe Maria Chiperi, alături de alţi doi colegi, magistrat până la atingerea plafonului de vârstă. „S-a constatat incompatibilitatea candidaturilor respective cu funcția de judecător, deoarece, în timpul exercitării funcțiunii, precum și în afara relațiilor de serviciu, comit fapte ce discreditează justiția și compromit onoarea și demnitatea de judecător, inclusiv care provoacă dubii privind obiectivitatea lor, ignoră regulile eticii judecătorești și încalcă legislația, dând consultații verbale în problem litigioase”, potrivit documentului semnat de Mihai Ghimpu.

Peste o lună, membrii CSM, au venit cu un demers repetat, iar președintele țării s-a văzut obligat să semneze decretul. Mai mult, magistrații au avansat în funcții. Bunăoară, în 2011, prin decretul lui Marian Lupu, Maria Chiperi a devenit vicepreședinta Judecătoriei Anenii Noi. Ea și-a păstrat funcția și în 2015, printr-un decret similar semnat de Nicolae Timofti.

Alți 12 candidați propuşi de CSM la sfârșitul lunii noiembrie au fost promovați.

Anticoruptie.md
04/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii