Centrala de la Cuciurgan anunță că va reduce volumul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului// Chișinăul caută soluții de alternativă

Cornelia Cozonac
08/10/2021
captura

Centrala termoelectrică de la Cuciurgan anunță că va reduce volumul livrării energiei electrice pe malul drept al Nistrului, dacă până pe 10 octombrie nu va fi soluționată problema livrării gazului natural rusesc prin Ucraina. O scrisoare expediată companiilor energetice a fost publicată joi de fostul deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari, pe pagina sa de Facebook.

Conducerea Moldovagaz nu a comentat deocamdată anunțul făcut de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, dar cu o zi înainte a anunțat că a contractat doar 67% din volumul necesar de gaze naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului, începând cu 1 octombrie 2021, și a îndemnat cetățenii să reducă consumul de gaze.  

Contractul de achiziție a gazului de la Gazprom, care a expirat la 30 septembrie, a fost prelungit cu o lună. Vicepremierul Andrei Spînu a plecat miercuri la Sankt Petersburg, Rusia, pentru a participa la Forumul Internațional al Gazelor, unde va purta discuții pe subiectul relațiilor contractuale dintre Moldovagaz și Gazprom privind furnizarea gazului natural. În cazul în care nu se va reuși obținerea de la Gazprom a cantității necesare de gaz, ministrul a spus că se va trece la un alt scenariu și că, în acest sens, au fost negocieri cu Ucraina și România.  

„Rezultatul politicii capitulante față de Transnistria și dependenței energetice de termocentrala Cuciurgan, plus neglijența sau sabotajul direct al celor din Moldovagaz în procesul negocierilor cu Gazprom, plus reacția întârziată a responsabililor din Guvern. Suntem avertizați despre reducerea din 11 octombrie a livrărilor energiei electrice din zona separatistă. Așteptăm explicații și soluții din partea Guvernului”, susține Alexandru Slusari.

Fostul deputat susține că autoritățile trebuie să înceapă urgent negocieri cu Ucraina pentru asigurarea cu energia electrică din surse ucrainești. „Am intuit că urmează amplificarea șantajului din partea Federației Ruse cu implicarea enclavei transnistrene. La presiuni, ei sunt maeștri. Păcat că din partea Moldovei deocamdată nu se vede o poziție fermă și profesionistă cu planul de acțiuni”, menționează fostul deputat.

 

Cornelia Cozonac
08/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii