Dragi prieteni, colegi, parteneri și susținători
Anul care se încheie a fost unul greu, care ne-a pus la încercare nu numai capacitățile jurnalistice de a relata despre scheme de corupție, probleme de integritate în serviciul public, despre un război care ne afectează și crizele generate de acest război, dar și rezistența de a munci în condiții de criză și stress. Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice și a portalului Anticoruptie.md a investigat și deconspirat scheme de corupție, trafic de influență și delapidare a banilor publici, achiziții trucate și probleme de integritate în justiție și în sectorul public, dar și schemele războiului hybrid de propaganda și deziformare. Am stat cu ochii pe reformele demarate de guvernare, dar nu ne-au fost străine problemele cetățenilor.
Anul 2024 a fost un an greu, poate cel mai greu din ultimii 20 de ani, dar trebuie să apreciem că am făcut față greutăților și am ajuns până aici. Cu resurse extrem de limitate, echipa frumoasă a Centrului de Investigații Jurnalistice a reușit să facă lucruri importante.
În acest an, echipa mică, dar cu jurnaliști curajoși, a Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat aproape 70 de anchete jurnalistice și peste 5000 de alte materiale jurnalistice, care au fost publicate pe portalurile www.anticoruptie.md și www.investigatii.md și preluate de zeci de alte medii de informare din țară și din străinătate. Am făcut journalism onest și profesionist și nu am concurat cu armatele de copy-pasteri.
Și în acest an au fost pornite dosare penale, în baza investigațiilro jurnalistice ale echipei noastre, iar unele din cele din anii trecuți au ajuns pe masa judecătorilor. Fostul președinte Igor Dodon a compărut în fața judecătorilor în dosarul Energocom, pornit în baza unei anchete jurnalistice a echipei noastre realizată în anul 2008. Și în acest an inspectorii de integritate au luat la control problemele de integritate ale unor demnitari, judecători și procurori, deconspirate de echipa CIJM în anchetele de presă.
În acest an echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a reprezentat Rețeaua Jurnalistelor de Investigație din Țările Parteneriatului Estic – Women Investigative Journalists Network (WIJN) și făcut parte din Rețeaua Globală a Jurnaliștilor de Investigație – GIJN. Jurnaliștii din cadrul CIJM au lucrat la investigații jurnalistice transfrontaliere cu colegi din Ucraina, Georgia și Armenia.
Pentru un ciclu de investigații jurnalistice despre impactul războiului din Ucraina asupra mediului din mai multe țări, la care am lucrat împreună cu colegi din Ucraina, am fost apreciați cu premii la nivel local și internațional.
CIJM a consolidat Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Republica Moldova, care întrunește circa 50 de jurnaliști din toate regiunile și de la diferite medii de informare. În cadrul Rețelei, CIJM a oferit mentorat jurnaliștilor cu mai puțină experiență la realizarea investigațiilor jurnalistice, iar jurnaliștii portalului Anticorupție.md au lucrat cot la cot cu colegii din diferite regiuni ale țării la deconspirarea schemelor de corupție, gestionarea frauduloasă a banilor publici, rețelele de propagandă și dezinformare.
Experiența Centrului de Investigații Jurnalistice a fost împărtășită anul acesta jurnaliștilor din Ucraina, Georgia, Armenia, Kârghâzstan, Kazahstan, Uzbekistan, Macedonia, Muntenegru, Bulgaria, Serbia și Lituania în cadrul unor conferințe și întruniri internaționale și regionale.
În 2024, CIJM a fost alături de jurnaliștii din Kârgâzstan, care sunt închiși și condamnați pe nedrept, doar pentru că își fac profesionist munca. În februarie, la Forumul Jurnaliștilor din Kârgâzstan, CIJM a oferit un premiu pentru curaj echipei de jurnaliști de la Media Hub din Bishkek.
Provocarea anului a fost lansarea primei ediții a Forumului Jurnaliștilor de investigație, care s-a desfășurat în luna martie, la Chișinău, și a întrunit peste 60 de participanți din patru țări.
Jurnaliștii din cadrul CIJM au făcut echipe cu jurnaliști din Ucraina, Georgia, Armenia Kârghizstan și Kazahstan la anchete transfrontaliere.
În anul ce se scurge nu au lipsit și problemele: site-urile CIJM www.anticoruptie.md și www.investigații.md au fost atacate dur, cu viruși, urmărindu-de distrugerea platformelor noastre de activitate. Doar datorită sprijinului acordat de organizația suedeză Quirium Media Foundation, am reușit să le salvăm și să le punem în funcțiune. Jurnaliștii din cadrul CIJM au fost atacați pe rețelele de socializate, în emisiuni televizate sau în declarații publice ale unor demnitari. Protagoniști ai investigațiilor noastre ne-au acționat în judecată și au fost demarate procese penale împotriva jurnaliștilor de investigație, tot la plângerile unor persoane vizate în anchetele noastre. Pe sfârșit de an, persoane vizate în investigațiile jurnalistice au depus plângeri împotriva CIJM și a jurnaliștilor de investigație la Consiliul de presă și la Centrul pentru protecție a datelor personale.
Noi am rezistat. Nu am pierdut nici un proces de judecată, ne-am apărat drepturile, inclusiv la accesul la informația de interes public. Am susținut și ajutat zeci de jurnaliști de investigație, care s-au confruntat cu probleme și impedimente. Le-am acordat consultații și asistență juridică. Cu unii am lucrat cot la cot la investigații jurnalistice.
Toate acestea, nu ar fi fost posibile fără susținerea pe care am avut-o de la organizațiile finanțatoare, printre care International Media Support (IMS) din Danemarca, Fundația Soros-Moldova, Cooperarea germană și GIZ Moldova, într-un proiect larg susținut de UE, Freedom House, ERIM. Am continuat și inițiat parteteneriate cu organizații precum Juriștii pentru Drepturile Omului, Transparency Internațional Moldova, Expert Grup, Proiectul media Cu Sens, API, CAPC, Asociația Ecoul de la Cahul și altele.
Dar pentru că jurnalismul de investigație este costisitori, comportă timp, resurse umane, depindem în continuare de susținerea donatorilor și contribuțiile cetățenilor de pretutindeni și suntem recunoscători pentru oamenii care ne susțin, prin mici contribuții, inclusiv 2% din impozitul pe venit, cei care citesc materialele noastre, își oferă timpul voluntar pentru a le distribui și cei care folosesc resursele noastre sau ne sesizează, în special pe Harta Corupției, cazuri de corupție, abuzuri ale demnitarilor, gestionarea frauduloasă a banilor publici și probleme de integritate.
Le mulțumim cetățenilor activi, dar și experților și tuturor celor care ne-au ajutat în procesul de documentare la investigațiile jurnalistice.
Suntem recunoscători nu doar pentru succese, ci și pentru că am reușit să creștem obiectivele de performanță în acest an. Acestea nu ar fi posibile fără implicarea echipei, partenerilor și susținătorilor noștri pe care îi apreciem la nesfârșit.
Portalul Anticorupție.md, care este unul de nișă, cu tematică specială, a fost urmărit de peset 1 milion de vizitatori unici, care au accesat produsele noastre jurnalistice de peste 5 milioane de ori, confom Google Analytic. Monitorizările interne ale site-ului arată însă lunar accesări ale materialelor noastre între 5 mln și 10 milioane.
În anul care vine – 2025 ne așteaptă noi provocări și noi proiecte. Pentru a le realiza ne dorim să rămânem uniți și puternici, să fie pace și să ne fie sănătoși cei dragi. Tuturor celor care ne-ați fost alături în 2024 vă suntem nespus de recunoscători, vă mulțumim și vă urăm ca în anul 2025 să aveți parte de tot ce vă doriți, să fiți sănătoși și cei dragi să vă fie alături, să aveți succes în tot ce vă propuneți și să visați, iar visele să prindă contur! Și să fie pace!
Vă îndemnăm să ne urmăriți și să ne fiți alături și în noul an!
La Mulți Ani!
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii