Ministerul de Externe al Republicii Moldova a decis denunțarea unilaterală a Acordului interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, semnat în 1998. Centrul Rus din capitală și cele trei filiale ar urma să-și sisteze activitatea, după încheierea tuturor etapelor procedurale. Decizia vine după ce, în noaptea spre 13 februarie, mai multe drone rusești au traversat teritoriul Republicii Moldova, iar două dintre ele au explodat în proximitatea unor localități din sudul țării. Portalul Anticoruptie.md a deconspirat în investigația „Matrioștele” propagandei ruse cum, prin intermediul centrelor de știință și cultură deschise la Comrat, Tiraspol, Bălți, dar și în capitală, „lumea rusă” mimează dialogul cultural, implicându-se în organizarea referendumurilor ilegale, a schimburilor de experiență dubioase și a întrunirilor la care sateliții ideologici ai Moscovei promovează retorica expansionistă a Kremlinului.
Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat de urgență pe șeful misiunii diplomatice ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.
Autoritățile moldovenești și-au exprimat protestul ferm față de aceste încălcări inacceptabile, subliniind că astfel de incidente reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale și a cetățenilor Republicii Moldova.
Ministerul i-a mai prezentat fragmente ale dronelor căzute pe teritoriul Republicii Moldova. Ca răspuns la aceste provocări, MAE a luat decizia privind denunțarea unilaterală a Acordului interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, încheiat în anul 1998. Astfel, Centrul Cultural Rus din capitală, dar și filialele din alte localități, urmează să-și sisteze activitatea în Republica Moldova.
La ieșirea din sediul Ministerului de Externe, ambasadorul rus a lăsat să să înțeleagă că fragmentele prezentate ar putea să nu fie de proveniență rusească sau ar putea fi parte a unei provocări.
„De unde știți că aceste drone sunt rusești? Trebuie clarificat acest lucru, trebuie investigații suplimentare”, a declarat Ozerov.
Situat pe strada Mihai Eminescu 2, Centrul rus de cultură din capitală a devenit releul principal al propagandei Kremlinului, iar sub pretextul unui demers cultural și educativ sunt organizate activități în care sunt antrenați promotori ai retoricii Kremlinului. În afară de schimburile culturale pentru studenți, medici, profesori, care sunt selectați să plece în Federația Rusă, la sediu au loc evenimente cu participare largă.
Pe 24 februarie 2023, când s-a împlinit un an de la invazia Ucrainei de către Federația Rusă, Centrul rus de Știință și Cultură din Chișinău a fost vandalizat. Persoane care nu au fost identificate au stropit pereții centrului cu vopsea de culoare roșie, așa cum s-a întâmplat la multe misiuni diplomatice și centre culturale ale Federației Ruse din diferite țări ale lumii.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii