Cetățenii reclamă decalaje de 100% la medicamente în diferite farmacii. Cum răspund autoritățile

Crina Dumitriu
29/01/2022
Colaj CIJM

Mai mulți cetățeni au semnalat pe Harta Corupției decalaje mari de prețuri la medicamente, în diferite farmacii. Bunăoară, Natalia Țiganu sesizează că a procurat un medicament, care într-o rețea de farmacii dintr-o localitate din raionul Anenii-Noi costă 827 lei, iar într-o rețea de farmacii din Chișinău, prețul la acest medicament este de două ori mai mic - 425 de lei. Și e vorba de acelaș producător și acelaș număr de pastile. Autoritățile spun că nu este nicio încălcare.   

„Oare e corect ca un medicament să aibă în unele farmacii private preț dublu? Este vreo agenție care reglementează prețurile, pentru că nu mi se pare normal să existe un asemenea decalaj”, se întreabă Natalia Țiganu. „Am încercat să-mi apăr drepturile de consumator, să discut cu reprezentanții farmaciei cu prețuri duble, dar discuția este una ostilă”, mai scrie reclamanta în sesizarea de pe Anticoruptie.md. Ea precizează că ambele cutii cu medicamente sunt produse de acelaș producător, în anul 2021, și au acelaș termen de valabilitate - până în anul 2024. 

După publicarea sesizării pe Harta Corupției, Agenția Medicamentului i-a răspuns reclamantei că nu este nicio încălcare de lege, ci că unele partide la medicamente au fost importate la un anumit cost, iar altele - la prețuri mai mici, de unde apare și decalajul mare dintre prețuri în diferite farmacii.

„Prin prezenta, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale vine cu răspuns la solicitarea Dvs privind achiziția medicamentului Ceraxon, comprimate filmate 500 mg N 5x4 produse de producătorul Ferrer Internacional SA, Spania. În anul 2018 de către AMDM secția prețuri la medicamente, a fost autorizat prețul de producător la medicamentul Ceraxon – 28,95 EUR (preț de producător), preț care a fost valabil până în anul 2019. Din 2019 până în decembrie 2021 medicamentul nu avea preț aprobat și intra pe piața Republicii Moldova prin intermediul Comisiei de import de produse medicamentoase neautorizate cu ultimul preț aprobat (28,95 EUR - preț de producător). 

Din decembrie 2021 s-a aprobat un preț nou la acest medicament 16,87 EUR (preț de producător), care este aproape de 2 ori mai mic. Atragem atenția suplimentar că la prețul de producător aprobat se adaugă adaosurile comerciale de distribuție și de farmacie prevăzute de legislația în vigoare. Pe parcursul anului 2021 au fost realizate 3 proceduri de import cu acest produs cu serii diferite: Seria R008U4 – pe 15, 16 decembrie 2021 cu prețul 16,87 EUR; Seria R003U4 – pe 10 februarie 2021 cu prețul 28,95 EUR. Respectiv, pe piața RM se află 2 serii de produs medicamentos cu prețuri diferite, până la epuizarea stocului de medicament. 

În ceea ce privește formarea adaosurilor comerciale de către farmaciile din care ați achiziționat medicamentul, AMDM, după verificare a constatat că nu a fost admisă nici o încălcare a legislației”,

se arată în răspunsul, semnat de directoarea adjunctă a Agenției Medicamentului, Lina Gudima, pe care l-a primit Natalia Țiganu. 

 

Crina Dumitriu
29/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii