Cine și cum a evaluat candidații la funcția de procuror general

Tatiana Gherța
28/02/2024
captura video

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins în unanimitate în cadrul ședinței de miercuri, 28 februarie, cererile procurorilor Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Igor Demciucin, candidați în concursul de ocupare a fotoliului de procuror general, privind eliberarea copiilor fișelor de evaluare cu punctajul obținut pentru fiecare criteriu. De altă parte, tot în unanimitate, membrii CSP au acceptat publicarea pe site-ul oficial al tabelului cu punctajul total pentru fiecare candidat. 

Ședința CSP a început cu examinarea cererii venite din partea candidatului care a acumulat cel mare punctaj în urma probei de interviu, desfășurat în data de 22 februarie, Octavian Iachimovschi. Candidatul a solicitat Consiliului să-i fie eliberate fișele de evaluare în acest fel, a argumentat Iachimovschi, „CSP acum are toate șansele de a dovedi acelor persoane care stau în unanimitate și discreditează reforma justiției de a dovedi că de fapt este un organ credibil”. 

Solicitarea lui Iachimovschi a fost examinată la pachet cu cea a candiatului Ion Munteanu și Igor Demciucin, care au avut aceleași cereri față de CSP. Înainte de deliberări, membrii CSP și-au expus punctul de vedere cu privire la acest subiect.

„Publicul are interes sporit față de acest subiect, respectiv sunt alimentate fel de fel de suspiciuni, iar pentru a le înlătura, coinsider că trebuie să fie acceptată solicitarea candidaților. (...) Dacă nu respectăm principiul transparenței este puțin probabil ca societatea să aibă încredere în legalitatea acestui concurs”, a specificat președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman.

„Fiecare membru trebuie să se expună asupra notei pe care a pus-o, persoana are interesul legitim de a ști de ce a primit o anumită notă”, a menționat președintele CSP, Dumitru Obadă.

„Sunt absolut de acord ca să facem publice și fișele și argumentările și borderourile. Sunt convinsă că s-a procedat corect și s-a făcut corect punctarea”, a conchis ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

După minute bune de deliberări, membrii CSP au dispus cu unanimitate de voturi să respingă solicitările celor trei candidați privind eliberarea copiilor fișelor de evaluare cu punctajul obținut pentru fiecare criteriu. Totodată, în contextul cererilor înaintate de către candidații la funcția de Procuror General, Ion Munteanu, Igor Demciucin și Octavian Iachimovsci, CSP a publicat punctajului total per fișă a candidatului (ceea ce reprezintă media aritmetică a punctajelor acordate per fiecare criteriu, de către fiecare membru al Consiliului care a evaluat candidatul).

În cadrul aceleiași ședințe a fost hotărât ca cererile candidatului Igor Demciucin ca fișele de evaluare completate de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și de președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă să fie excluse, au fost respinse ca neîntemeiate. 

Tatiana Gherța
28/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii