Centrul de Investigații Jurnalistice invită jurnaliștii la o nouă ședință a Clubului Jurnaliștilor de Investigație, marți, 21 noiembrie, la care se va discuta despre echilibrul de gen în mass-media. În cadrul Clubului va fi lansată o bază de date cu contactele mai multor femei experte în diferite domenii din patru țări: Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Armenia. Baza de date este destinată jurnaliștilor pentru a facilita o prezentă mai activă a femeilor experte în mass-media.
Baza de date a fost elaborată în cadrul Women Investigative Jurnalists Network (WIJN) - Rețeaua Jurnalistelor de Investigație din țările Parteneriatului Estic și a fost creată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) împreună cu Institutul pentru Dezvoltare a Presei Regionale din Ucraina, Monitor-Studio din Georgia și Media Initiative din Armenia, cu suportul International Media Support (IMS) din Danemarca.
În cadrul Clubului se va discuta despre necesitatea de a spori prezența femeilor experte în mass-media, de a oferi expertize în diferite domenii. La discuții vor participa experte din câteva domenii: Agricultură și Alimentație, Sănătate, Educație și Protecție Socială.
Clubul Jurnaliștilor de Investigație va avea loc marți, cu începere de la ora 14.00, la Europe Cafe (Chișinău, Strada Alexei Şciusev 97).
Clubul Jurnaliștilor de Investigație se desfășoară în cadrul Proiectului „Consolidarea unei rețele de jurnaliști de investigație în Republica Moldova și creșterea capacității acestora de a investiga cazurile de corupție”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente, cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Women Investigative Jurnalists Network (WIJN) - Rețeaua Jurnalistelor de Investigație Femei din țările Parteneriatului Estic activează din anul 2021 și este dezvoltată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova Centrul de Inițiative Media din Armenia, Studio Monitore din Georgia, Institutul pentru Dezvoltarea presei Regionale din Ucraina cu sprijinul International Media Support din Danemarca. Proiectul are drept scop dezvoltarea unei rețele de sprijin pentru jurnalistele de investigaţie din ţările Parteneriatului Estic. WIJN sprijină jurnalismul de investigație transfrontalier, construiește baza de date cu femei experte, oferă consultanță juridică jurnalistelor de investigație, ajută la dezvoltarea și implementarea politicilor de gen în redacții ca să-i ajute pe jurnalişti să menţină echilibrul de gen în activitatea lor zilnică.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: