Combinatul de Vinuri „Cricova”, obligat să plătească o taxă pentru că foloseşte numele localităţii

Anticoruptie.md
12/11/2017
Foto: dianapavalescu.ro

Combinatul de Vinuri „Cricova” s-a judecat timp de peste doi ani cu autorităţile locale care, începând cu ianuarie 2014, au stabilit o taxă de aplicare a simbolicii locale de 0,5% din veniturile de vânzări ale produselor fabricate cărora li se aplică această simbolică. Recent, Societatea pe acţiuni a pierdut procesul la Curtea Supremă de Justiţie. 

În apărarea lor, reprezentanţii combinatului au declarat că utilizează numele de „Cricova” deja de peste 60 ani pe produsele și mărcile comerciale, iar vinurile întreprinderii sunt vândute în peste 20 de țări, aducând astfel faimă, recunoaștere și renume orașului Cricova. Mai mult, au menţionat ei, pentru a proteja combinatul a fost adoptată Legea cu privire la declararea complexului Combinatul de Vinuri „Cricova” drept obiect al patrimoniului cultural-național al Republicii Moldova, conform căreia „aceasta este recunoscută în calitate de complex cultural-peisagistic unic, o mărturie a dezvoltării spirituale, economice și sociale a țării, este purtător al informației despre apariția și statornicirea tradițiilor din domeniul vinificației și se declară obiect al patrimoniului cultural-național al Republicii Moldova”. Juriştii au mai spus că întreprinderea a utilizat fără rezerve și plăți numele său „Cricova” la produsele sale pe parcursul a mai multor zeci de ani până la 1 ianuarie 2005, dată la care a intrat în vigoare Titlul VII „Taxele locale” al Codului Fiscal, care prevede achitarea unor astfel de taxe.

„Numele de «Cricova» se conține în însăși denumirea Combinatului de Vinuri «Cricova», astfel că pe produsele fabricate de combinat figurează nu altceva decât denumirea societății. Totodată, Combinatul de Vinuri «Cricova» are înregistrate pe numele său circa 50 de mărci comerciale care conțin cuvântul «Cricova» și toate aceste mărci comerciale au fost înregistrate de către Agenția de Stat pentru Protecția Intelectuală”, se arată în actele judecătoreşti.

Avocaţii întreprinderii au precizat în instanţă că anexa la Titlul VII „Taxele locale” al Codului Fiscal, în redacția de până la 12 decembrie 2013, prevedea că această taxă era de 0,1 % din veniturile din vânzări fabricate cărora li se aplică simbolica locală. Ulterior, anexa a fost modificată, iar autoritățile administrației publice locale au obținut dreptul de a stabili singure respectarea prevederilor legii privind cota taxelor locale, inclusiv și a taxei de aplicare a simbolicii locale. 

La mijlocul lunii noiembrie, Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul Combinatului „Cricova”. Anterior, instanţa de fond a dat dreptate întreprinderii, iar Curtea de Apel Chişinău a casat hotărârea Judecătoriei sectorului Râşcani al Capitalei. 

Încheierea CSJ

Anticoruptie.md
12/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii