Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor de transport rutier cu Republica Moldova și Ucraina

Crina Dumitriu
09/03/2024
Foto: CIJM

Comisia Europeană este dispusă să prelungească acordurilor de transport rutier cu Republica Moldova și Ucraina. În acest sens au fost trimsie Consiliului UE actualizări ale acordului cu Ucraina pentru a îmbunătăți punerea în aplicare practică a acestuia.

Acordurile inițiale au fost semnate în iunie 2022 și ulterior prelungite până la sfârșitul lunii iunie 2024. Acordurile de transport acordă drepturi de transport bilaterale transportatorilor ucraineni, moldoveni și din UE pentru teritoriile fiecăruia dintre ei. 

“În condițiile în care rutele tradiționale de transport din regiune au fost perturbate sau închise din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a indisponibilității Mării Negre ca rută comercială tradițională pentru cele două țări, prelungirea până cel puțin la sfârșitul anului 2025 va contribui la securizarea lanțurilor de aprovizionare”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat de presă. 

Aceste acorduri sprijină în special Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina, permițând camioanelor suplimentare să transporte bunuri vitale în Ucraina, ajutând în același timp bunurile ucrainene, cum ar fi cerealele, minereurile, oțelul și produsele conexe, să ajungă în UE și în restul lumii.

Actualizările la acordul cu Ucraina prevăd, în special, obligativitatea de a deține documente care să demonstreze că un operator de transport este autorizat în mod corespunzător să efectueze transporturi internaționale și care să certifice că o operațiune fără încărcătură este direct legată de o operațiune de tranzit sau bilaterală. Propunerea consolidează, de asemenea, respectarea de către operatorii de transport rutier de mărfuri a obligațiilor legate de operațiunile autorizate în temeiul acordului, combaterea fraudei sau a falsificării documentelor conducătorilor auto și a infracțiunilor rutiere legate de siguranța rutieră.

Propunerile se află acum la Consiliu, care trebuie să acorde Comisiei un mandat de negociere cu Ucraina și Republica Moldova.

Crina Dumitriu
09/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii