Comisia Pre-Vetting începe evaluarea repetată a 21 de candidați la CSM și CSP

Tatiana Gherța
08/09/2023
vetting.md

După ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis contestațiile a 21 de candidați înscriși în concursurile pentru ocuparea funcțiilor de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Comisia Pre-Vetting a anunțat vineri, 8 septembrie, că a inițiat procedura de reevaluare a acestora. Evaluarea repetată ar putea dura câteva luni, având în vedere necesitatea asigurării unei analize complete a tuturor faptelor relevante și unui proces echitabil și transparent pentru toți candidații, transmite Comisia de evaluare.

Potrivit sursei, Comisia Pre-Vetting a aprobat mai multe amendamente la Regulamentul său de organizare și funcționare, astfel încât evaluarea repetată să corespundă rigorilor noului proces. 

„Pentru a aborda problemele invocate de CSJ, în cadrul evaluării reluată, Comisia poate trimite candidatului întrebări și solicitări de documente, în măsura în care acestea sunt necesare pentru a clarifica aspectele care derivă din hotărârile Curții. Candidații pot, de asemenea, să prezinte dovezi suplimentare în anumite circumstanțe. Dacă dubiile legate de un candidat nu vor fi astfel înlăturate, candidatul va primi de la Comisie o notificare a faptelor și dubiilor serioase cu privire la integritatea sa etică sau financiară. Candidații pot răspunde în scris la notificarea Comisiei, în timp ce audierile nu vor fi obligatorii. Accesul la materialele colectate în timpul evaluării reluate vor fi prezentate candidatului în același mod ca și în cadrul procedurii de evaluare”, se arată în nota informativă transmisă de Comisia Pre-Vetting.

Pe parcursul evaluării reluate, Comisia va continua să aplice prevederile Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, dar și Regulamentul de organizare şi funcţionare, modificat.

Amintim că, pe 1 august 2023, CSJ a anulat 21 de decizii de nepromovare a candidaților la funcții în CSM și CSP, după cum urmează: Angela Popil, Vladislav Holban, Alexei Panis, Anatolie Gîrbu, Veronica Cupcea, Alexandru Rotari, Stanislav Sorbalo, Valentin Caisin, Ion Chirtoacă, Vitalie Codreanu, Vitalie Stratan, Angela Bostan, Aureliu Postică, Victor Sandu, Nicolae Șova, Aliona Miron, Cristina Gladcov, Tatiana Chiriac, Ecaterina Buzu, Mihail Bușuleac și Sergiu Osoianu, și a dispus reevaluarea acestora de către Comisia Pre-Vetting.

 

Tatiana Gherța
08/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii