Comunitatea Evreiască sare în apărarea lui Mihail Aizin: „Noi îl cunoaștem ca pe un om cuviincios”

Ilie Gulca
22/09/2020

Comunitatea Evreiască a Republicii  Moldova consideră „inacceptabile” acuzațiile publicate în presă la adresa membrului Consiliului său Tutorial, Mihai Aizin. Acesta și fratele său, Oleg Aizin, alias Mao, s-au aflat în anii 90 în evidența poliției drept lideri ai unui grup criminal organizat.

„Noi îl cunoaștem pe Mihai Idalievici Aizin ca pe un om cuviincios, mecena, care contribuie cu forțele sale și experiența sa la dezvoltarea mediului de afaceri, crearea locurilor de muncă și consolidarea prosperității țării noastre”, se subliniază într-un comunicat al acestei comunități. Mai mult, Comunitatea Evreiască a Republicii  Moldova „salută” decorarea lui Aizin cu Ordinul „Gloria Muncii” și îl felicită „cordial” pentru această distincție.

Mihail Aizin a fost un apropiat al lui Valeri Rotari, alias Zelionîi, un alt lider al lumii interlope a anilor 90, împușcat în 1999. Larisa Nefiodkina, văduva lui Rotari, a declarat într-un interviu că Mihail Aizin era invitat la toate sărbătorile și evenimentele de familie. În 2004, când fostul președinte Vladimir Voronin a declarat război criminalității organizate, Mihail Aizin, pe atunci în vârstă de 39 de ani, a fost arestat. După ce a fost eliberat, acesta a plecat împreună cu fratele său în Germania și a investit banii în afaceri, inclusiv în Republica Moldova.

În prezent, Mihail Aizin este fondator sau co-fondator al mai multor întreprinderi pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv al celei care deține lanțul de markete Fidesco.

Regretatul om de afaceri Leonid Volneanschi, fondatorul centrului comercial Elat, l-a acuzat public pe Mihail Aizin că a organizat un atac raider și l-a deposedat, în 2011, de pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce se afla în Israel pentru o intervenție chirurgicală. De gestionarea complexului Elat se ocupă acum Simion Șpigheli, alias Sima, cunoscut ca persoană de încredere al lui Mihail Aizin.

De asemenea, fostul lider interlop, Mihail Aizin i-au fost acordate în ultimii 15 ani mai multe distincții bisericești. De cele mai multe ori, Aizin a fost decorat la inițiativa sau la recomandarea a însuși episcopului de Edineț și Briceni, Nicodim.

Ilie Gulca
22/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii