Fostul interlop, decorat de șeful statului cu Ordinul „Gloria Muncii”, deținător al mai multor distincții bisericești

Julieta Savițchi
22/09/2020
Episcopul de Edineț și Briceni, Nicodim, și fostul lider interlop, Mihail Aizin

Fostului lider interlop, Mihail Aizin, decorat săptămâna trecută de președintele Igor Dodon cu ordinul „Gloria Muncii”, i-au fost acordate în ultimii 15 ani mai multe distincții bisericești. De cele mai multe ori, Aizin a fost decorat la inițiativa sau la recomandarea a însuși episcopului de Edineț și Briceni, Nicodim.

Astfel, la 1 mai 2005, patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Aleksei II, i-a conferit lui Mihail Aizin Ordinul „Sf. Serafim de Sarov” de gradul III, în baza unui recomandări a mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir.

La 24 aprilie 2010, la recomandarea lui IPS Vladimir, mitropolitul Kievului și al Întregii Ucrainei, Vladimir, i-a acordat lui Aizin Ordinul „Sf. Iaroslav cel Înțelept”, „în semn de înaltă apreciere a eforturilor constante depuse la renașterea și promovarea valorilor ortodoxe ale popoarelor frățești din Ucraina și Republica Moldova”.

O altă distincție bisericească i-a fost înmânată Mihail Aizin la 10 februarie 2011, cu ocazia sfințirii unui magazin din rețeaua Fidesco, inaugurat la Anenii Noi.

Episcopul de Edineț și Briceni, Nicodim, l-a mai decorat pe fostul lider interlop cu Diploma Arhierească pentru „sprijinul acordat mai multor mănăstiri și biserici de mir din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Nicodim îl decorează pe Mihail Aizin

La 15 aprilie 2012, cu binecuvântarea mitropolitului Vladimir, episcopul Nicodim l-a decorat pe Mihail Aizin cu Ordinul „Sf. Cuvios Paisie Velicicovschi” de gradul II.

Anul 2013 i-a adus fostului interlop o nouă distincție bisericească. La recomandarea a aceluiași episcop de Edineț și Briceni, mitropolitul Kievului și al Ucrainei l-a decorat pe Aizin cu Ordinul „Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat”.

La 4 septembrie 2019, Mihail Aizin s-a învrednicit de o altă decorație. Nicodim i-a înmânat fostului interlop Medalia „Sfântul Dreptul Nicodim”.

Aizin este deseori elogiat pe portalul Eparhiei de Edineț și Briceni. „Omul de afaceri Mihail Aizin este un fiu credincios al Bisericii Ortodoxe din Moldova, care sprijină și susține în mod constant spiritual și material credința noastră ortodoxă strămoșească. În semn de apreciere pentru toată activitatea sârguincioasă desfășurată spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe, domnia sa a fost decorat și anterior cu înalte distincții bisericești”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul eparhia-edinet.md

Portalul anticoruptie.md a scris luni că Igor Dodon l-a decorat pe Mihail Aizin cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Peste câteva ore, șeful statului a venit cu o reacție că nu îl cunoaște pe Mihail Aizin, la fel ca și pe multe alte persoane pe care le decorează. Candidații pentru distincțiile de stat sunt selectați și propuși de diferite comisii.

În schimb, Igor Dodon se cunoaște cu episcopul de Edineț și Briceni, Nicodim, cu numele de mirean Ion Vulpe, pe care l-a decorat cu Ordinul de Onoare. La 29 februarie 2020, Igor Dodon l-a vizitat pe episcopul Nicodim, apoi au mers împreună a mers la Mănăstirea „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni la o întrevedere cu peste 80 de slujitori ai bisericii din cadrul eparhiei.

Foto: president.md

 

Julieta Savițchi
22/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii