Concurs de materiale jurnalistice pe subiecte sensibile la dimensiunea de gen

Cornelia Cozonac
14/03/2022

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) anunță concurs pentru materiale jurnalistice pe subiecte sensibile la dimensiunea de gen. În cadrul acestui concurs vor fi susținute 6 proiecte și va fi asigurată asistența unui mentor - jurnalist de investigație cu experiență, care va lucra cu echipa de jurnaliști și a unui jurist care va consulta jurnaliștii în procesul de documentare. Concursul este destinat jurnaliștilor din presa regională, inclusiv celor din regiunea transnistreană și din Găgăuzia, dar sunt încurajate echipe formate din jurnaliști/jurnaliste din presa regională  și jurnaliști/jurnaliste din presa națională. Proiectul în cadrul căruia este organizat concursul de materiale jurnalistice  este susținut de International Media Suport (IMS) din Danemarca.  

Materialele jurnalistice trebuie să fie complexe, să abordeze multilateral problema care stă la baza subiectului, să respecte Codul Deontologic al Jurnalistului, să conțină text scris cu acuratețe, toată informația să fie verificată din surse deschise și să fie asigurate fotografii de calitate bună. Toate tipurile de produse jurnalistice sunt eligibile: articole online și print, materiale video și radio, podcasturi și longread-uri, storytelling.

Aplicanții trebuie să fie jurnaliști profesioniști. Este esențial să faceți referință la materialele jurnalistice produse anterior. Subiectele propuse trebuie să abordeze o problemă sensibilă la dimensiunea de gen (discrimnare în câmpul muncii, în alte domenii, inegalitate de șanse, trafic de persoane, violență în familie și altele). Jurnalistul/jurnalista sau echipa de jurnaliști trebuie să facă dovada că materialul va fi publicat/difuzat de cel puțin o instituție media.

Toate materiale vor fi publicate și pe portalurile Centrului de Investigații Jurnalsitice www.investigatii.md si www.anticoruptie.md.   

Materialele jurnalistice pot fi scrise în limbile română sau rusă.  

Materialele jurnalistice vor fi aprobate de un redactor-coordonator din cadrul CIJM, mentorul responsabil și un jurist, care va viza fiecare material înainte de publicare. Juristul CIJM va acorda consultații, la solicitare, și pe parcursul procesului  de documentare la materialele jurnalistice.

CIJM va pune la dispoziția jurnaliștilor antrenați în proiecte acces la mai multe baze de date, inclusiv la o bază de date cu experte în diferite domenii, realizată în cadrul Women Investigative Journalists Network (WIJN).       

Propuneriel de proiect vor fi selecate de un juriu din cadrul CIJM.

Pentru materialele jurnalistice realizate  vor fi acordate onorarii în mărime de 1000 de euro. Suma va include onorariile jurnaliștilor și contribuția mentorului care va fi de 10-15% din sumă.   

Jurnaliști vor depune o propunere de proiect și CV-urile membrilor echipei.   

Data limită

  • Data limită pentru acest apel de granturi este 31 martie 2022.
  • Timpul de realziare a materialelor este de până la 3 lunii
  • Expediați formularul de aplicare completat la adresa de email [email protected]
  • Echipa CIJM  va verifica propunerile de proiecte și ar putea contacta aplicanții pentru a solicita informații suplimentare.
  • Propunerile de proiecte vor fi analizate de un juriu.
  • Aplicanții vor fi informați despre decizia juriului în circa 10  de zile de la data limită de depunere a popunerilor.

Criterii

Un juriu din cadrul CIJM va evalua propunerile de proiecte în baza următoarelor criterii:

  • Relevanța subiectului propus pentru societate
  • Actualitatea temei
  • Calitatea și originalitatea metodelor de cercetare și prezentare/storytelling, elemente new media
  • Fezabilitatea materialului jurnalistici
  • Experiența solicitantului

Condițiile concursului

  • Jurnaliștii implicați în proiect respectă principiile Codului Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
  • Autorii materialullui prezintă obligatoriu textul scris cu acuratețe, toate informațiile verificate, cu referire la surse, fotografii de calitate bună. La necesitate: video, audio, infograficece, alte elemente de new media.    
  • Materialele jurnalistice vor fi apropbate de un redactor-coordonator din cadrul CIJM, mentorul responsabil și juristul CIJM, care va viza fiecare material înainte de publicare.   
  • Onorariul pentru materialul jurnalistic va fi acordat după ce materialul jurnalistic este aprobat pentru publicare.
  • Onorariile sunt plătite în lei moldovenești, conform cursului la zi în euro, doar pe contul bancar al jurnaliștilor.
  • Materialele jurnalistice produse în cadrul acestui concurs trebuie să menționeze expres suportul oferit de CIJM și IMS.

Pentru informații suplimentare contactați: Cornelia Cozonac [email protected]    

FORMULAR DE APLICARE

Informații despre solicitant(ă):

1. Nume, prenume:

2. E-mail:

3. Număr de telefon:

4. Adresa poștală:

5. CV-ul persoanei (persoanelor)

Descrierea propunerii de proiect:

1. Titlul materialului  jurnalistice propuse pentru finanțare:

2. Descrieți în detalii propunerea de material  jurnalistic:

  1. ipoteza de bază
  2. descrierea subiectului
  3. de ce este important să investigați acest subiect?

 

 

 

3. Descrieți planul de realizare a propunerii de anchetă jurnalistică, tipul materialului:

 

 

 

4. Sursele de informare. Cum planificați să obțineți acces la informațiile necesare pentru realizarea materialului  jurnalistic? Ce informații deja dețineți?

 

 

 

5. De cât timp aveți nevoie pentru a realiza materialul jurnalistic  și când planificați să-l  finalizați?

 

 

 

6. Ce riscuri pot apărea în procesul de realizare a materialului jurnalistic și cum le veți mitiga?

 

 

 

7. Vă rugăm să indicați instituția media care va publica investigația jurnalistică.

 

 

 

 

Cornelia Cozonac
14/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii