Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău refuză să ofere acces la listele de subscripție ale Silviei Radu. Experți: „Alegerile locale sunt fraudate”

Anticoruptie.md
17/05/2018
Foto: ipn.md

Reprezentanți ai societății civile acuză Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău și Comisia Electorală Centrală (CEC) de încălcarea prevederilor Legii privind accesul la informație și de acoperirea în mod intenționat a abuzurilor și încălcarea legii admise de către un candidat înscris în cursa pentru șefia primăriei Capitalei. Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău refuză să ofere acces la listele de subscripție, în baza cărora candidatul Slvia Radu a fost înregistrată în cursa electorală, ignorând astfel o solicitare de informație depusă de către un grup de ONG-iști.

Autorii sesizării, Ștefan Gligor, Valeri Pașa, Cornelia Cozonac și Victor Ciobanu au declarat joi, într-o  conferință de presă, că și-au propus să verifice listele de subscripție pentru că există mai multe suspiciuni că acestea au fost completate cu încălcarea legislației. Potrivit lor, în momentul în care organele electorale îngrădesc accesul la liste, există temei rezonabil de a bănui că au ceva de ascuns și că ar exista încălcări la înregistrarea candidatului independent Silvia Radu.

Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a declarat că unul dintre membrii Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Gurduza, a verificat modul de completarea a acestor liste printr-o examinare vizuală și a numărat 59 de liste de subscripție care, potrivit lui, ar fi fost completate de aceeași mână, ceea ce contravine legii, care spune că persoana care semnează face înscrierea cu propria mână. Chiar dacă informația respectivă a fost semnalată la ședința CEC, nu a urmat nicio acțiune.

Pe 11 mai, reprezentanții societății civile au înaintat către Consiliul Electoral o cerere privind asigurarea accesului la listele de subscripție depuse de Silvia Radu, dar li s-a invocat protecția datelor cu caracter personal. Solicitanții spun că sunt gata să-și asume în scris obligația de a nu divulga datele cu caracter personal. „Or, noi facem acest lucru nu pentru a încălca legea, ci pentru a ne asigura de respectarea legii cu privire la condițiile înregistrării candidatului așa-zis independent, Silvia Radu”, a notat Ștefan Gligor.

Expertul Asociației Comunitatea „WatchDog.MD”, Valeriu Pașa, a menționat că organelor electorale li s-a solicitat un răspuns cât mai urgent la demers în condițiile în care alegerile au loc deja pe 20 mai. Ca urmare, reprezentanții Consiliului Electoral au promis că vor reveni cu un răspuns în maximum două zile. Apoi li s-a comunicat că solicitarea va fi examinată la ședința din 15 mai, dar nu s-a întâmplat acest lucru. La o nouă întrevedere, stabilită pentru 16 mai, Valeriu Pașa a putut să răsfoiască listele și a reușit să vadă cel două foi care pe jumătate aveau același scris. „Chiar și din puținul pe care l-am văzut, există temei rezonabil de a crede că numărul de semnături legal completate în lista de subscripție a doamnei Radu este mult mai mic decât zece mii. Adică, există pericolul că doamna Radu participă ilegal la aceste alegeri”, a opinat Valeriu Pașa.

Autorii solicitării de informație depusă la Consiliul Electoral de Circumscipție Chișinău au făcut referire la o decizie de judecată definitivă din 2017 prin care Comisia Electorală Centrală (CEC) este obligată să ofere acces la listele de subcripție ale candidaților înscriși în scrutinul  prezidenția din 2016. La fel, CEC a fost obligată de aceeași instanță să ofere acces la rapoartele financiare ale concurenților electorali. Procesul de judecată a fost pornit de Centrul de Investigații Jurnalistice împotriva CEC, pentru că instutția a refuzat să ofere acces la listele de subscripție ale concurenților electorali înscriși în cursa prezidențială din 2016 și la rapoartele financiare ale acestora cu informația deplină despre donatori.   

     

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menționat în cadrul conferinței că este cazul să fie sesizați partenerii de dezvoltare, inclusiv organizațiile internaționale care au acordat sprijin pentru CEC și procesul electoral, deoarece în ultimii doi ani CEC și organele electorale încalcă flagrant legea și drepturile alegătorilor.  „CEC sfidează hotărârea de judecată din 2017 și continuă să îngrădească accesul la informația de interes public sporit. Prin refuzul de a aoferi accdes la listele de subcripție tăinuește niște abuzuri și astfel încalcă legea. Este important ca noi, cetățenii, să facem presiuni asupra autorităților, pentru că ele nu sunt la cheremul partidelor sau a anumitor persoane. Ei sunt funcționari publici și trebuie să respecte legea, iar noi, cetățenii, trebuie să le cerem acest lucru, iar dacă nu, să plece”, a zis jurnalista.

Analistul Victor Ciobanu a declarat că întregul proces electoral în Republica Moldova este fraudat. CEC a violat dreptul cetățenilor de a iniția un referendum cu privire la anularea sistemului electoral mixt. „Am văzut cu toții comportamentul actual al CEC, care era obligată, la sesizarea unui membru, să reacționeze și să întreprindă măsuri de verificare a acestor liste, dar nu a făcut-o.  Colegii mei v-au povestit deja toate cercurile pe care am umblat pentru a obține acces la informație și a face acel lucru pe care trebuie să-l facă CEC. De aici și concluzia, care este una simplă și univocă: alegerile locale sunt deja fraudate, până la proba contrarie. Deci, acum Consiliul Electoral și CEC trebuie să demonstreze dacă nu este așa. Dacă nu demonstrează, înseamnă că aceste alegeri sunt deja fraudate”, a menționat analistul.

Activiștii susțin că au de la organele electorale deocamdată un refuz verbal, însă acestea au menționat că vor reveni cu răspuns în scris, potrivit termenului legal de 15 zile.

Anticoruptie.md
17/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii