Fostul președinte al Curții Constituționale în perioada guvernării comuniste, Dumitru Pulbere, diseminează falsul despre pericolul suprimării statutului de autonomie al regiunii găgăuze, dezinformare pro-Kremlin lansată în ajunul referendumului pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
„Am fost martori la declarațiile autorităților, în special ale deputaților, că găgăuzii ar trebui să fie lipsiți de dreptul la autonomie. S-au interesat de ce sunt ei mai buni decât alte raioane? Cred că sunt niște provocatori, provoacă găgăuzii ca să nu se supună autorităților de la Chișinău”, a spus Dumitru Pulbere la postul de televiziune GRT de la Comrat. „Spre deosebire de Chișinău, nici autoritățile autonomiei și nici populația nu au făcut declarații despre separatism ca răspuns, dimpotrivă, susțin că sunt pentru o Moldova unită.”
Declarația lui Pulbere a fost preluată de Agenția informațională a Rusiei TASS.
Pretinsul pericol privind suprimarea autonomiei regiunii găgăuze reprezintă o narațiune diseminată intens de instituțiile media cu politică editorială pro-Kremlin și de actorii politici filoruși în timpul discursurilor lor publice la evenimentale organizate în regiune.
Falsul respectiv este repetat ciclic din 2014, în contextul semnării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. El contribuie la răspândirea fricii, a sentimentelor de nesiguranță și neîncredere față de instituțiile statului.
Postul de televiziune GRT a fost sancționat recent pentru dezinformare, inclusiv pentru propagarea falsului cu pricina. Mai exact, pe 26 aprilie 2024, Consiliul Audiovizualului a amendat cu 60.000 de lei și, respectiv, 40.000 de lei serviciile media „TV-Găgăuzia” și „ATV” pentru admiterea dezinformării, a discursului care incită la ură și pentru că nu au asigurat securitate informațională.
Postul public regional „TV-Găgăuzia” a reflectat, pe 2 februarie 2024, subiecte referitoare la împlinirea a zece ani de la organizarea în 2014 a unui „referendum privind orientarea politicii externe a regiunii”, declarat ilegal de instanța de judecată. Televiziunea a relatat acest eveniment în buletine de știri, programele audiovizuale și transmisiuni în direct.
În urma analizei conținuturilor, Consiliul Audiovizualului a atestat că serviciul media public regional de televiziune „TV-Găgăuzia” și postul privat „ATV” au pus la dispoziție o platformă prin care persoane publice, formatori de opinie și activiști civici au exprimat opinii și au transmis mesaje cu elemente de discriminare, incitare la ură, cultivarea extremismului, dezbinarea societății și dezinformare.
Dumitru Pulbere a fost preşedinte al Curţii Constituţionale în perioada guvernării comuniste. El a rămas fără mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în 2021 în urma unui decret semnat de preşedinta Maia Sandu. Şefa statului şi-a argumentat decizia prin amendamentele de la Legea cu privire la Procuratură votate de Parlament la 24 august 2021.
În primăvara anului 2021, Dumitru Pulbere a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate, după ce nu și-a depus declarația de avere.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii