CSM caută un nou judecător la Curtea Constituțională

Anticoruptie.md
07/02/2018
Foto: constcourt.md

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concurs pentru numirea unui nou judecător la Cutea Constituțională. Fotoliul a devenit vacant după ce președintele Curții, Tudor Panțâru, și-a anunțat săptămâna trecută demisia din funcție și depunerea mandatului de judecător, invocând motive de sănătate. Până la numirea unui nou membru al Curții Constituționale și alegerea unui nou președinte, interimatul funcției este asigurat de judecătorul Aurel Băieșu.

Potrivit decizie adoptate astăzi de CSM, toți doritorii de a candida pentru funcția de judecător al Curții Constituționale își vor putea depune dosarele de participare la concurs timp de 15 zile, din momentul publicării anunțului în Monitorul Oficial.

Candidații vor trebui să prezente următoarele acte:
a) cerere de participare la concurs;
b) copia buletinului de identitate;
c) Curriculum Vitae (se prezintă şi în formă electronică – email: [email protected]);
d) copia diplomei de licenţă în drept sau echivalentul acesteia;
e) copia carnetului de muncă certificată;
f) certificatul medical de sănătate;
g) cazierul judiciar;
h) declaraţia de avere și interese personale,

i) referința de la ultimul loc de muncă;
j) o fotografie color 4x5 cm.

Judecătorii care doresc să participe la concurs vor depune doar cererea de participare la concurs, urmând a fi selectați în baza actelor din dosarele personale.

Panțîru a fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, din 12 februarie 2013. La 12 mai 2017, după încheierea mandatului lui Alexandru Tănase, Tudor Panțîru a fost ales în locul lui în funcția de președinte al Curții Constituționale.

Tudor Panțîru a adunat în 2016 venituri de 397.000 de lei din salariul de judecător (aproape 20.000 de lei lunar) și pensie (circa 13.500 de lei pe lună). El a mai primit anul trecut o indemnizație de 29.196 euro de la Curtea Constituțională din Bosnia și Herțegovina, unde este judecător internațional din anul 2002, dar și o altă indemnizație de 3.200 de lei de la Parlamentul României, unde a fost deputat în anii 2008-2012.

După ce anunţul privind demisia lui Panțîru a fost făcut public, persoane din domeniul Justiţiei au făcut legătura dintre această decizie a preşedintelui Curţii Constituţionale cu restructurarea Curţii Supreme de Justiţie, anunţată de Alexandru Tănase. Acest lucru i-a făcut pe mai mulţi să creadă că Mihai Poalelungi ar avea motive să renunţe la funcţia de preşedinte al CSJ în favoarea celei de preşedinte al instanţei constituţionale. Mihai Poalelungi nici nu a confirmat, nici nu a infirmat acest fapt.

Anticoruptie.md
07/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii