Cu look-ul schimbat, șefa de la Anticorupție anunță restructurări și în instituția pe care o conduce

Viorica Mija
19/01/2023
Captură video

Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA) ar putea fi restructurate, astfel încât cazurile de rezonanță, care vizează episoade de corupție mare, să aibă prioritate. Declarația a fost făcută de Veronica Dragalin, șefa PA, care a mai spus că a discutat cu reprezentanții partidului PAS despre necesitatea unor modificări în ceea ce privește prerogativele PA și CNA.

„... Noi depunem eforturi foarte multe pe cazuri care nu reprezintă corupția mare. Chiar și o mită de 100 de dolari, înseamnă mult lucru pentru un ofițer, procuror, pentru un judecător dacă ajunge în judecată. Eu văd aici problema cea mai mare. Noi, la Procuratura Anticorupție, avem competența să conducem toate cazurile de la CNA. O mită de 300 de lei vine tot la noi. Cred că ar fi mult mai eficient dacă oamenii de la CNA s-ar concentra pe cazuri mai complexe”, a menționat Dragalin, la emisiunea „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

Drăgălin a mai spus că în cele șase luni din momentul în care a fost numită în funcție a reușit dezvoltarea unui sistem electronic care a permis evaluarea corectă a situației în domeniul anticorupție, dar și a ușurat considerabil sarcina acuzatorilor. Totodată, șefa de la Anticorupție a mențioat că a expus viziunile sale privind necesitatea reformatării prerogativelor, astfel încât PA și CNA să-și poată concentra eforturile pe cazurile de corupție mare.

Veronica Dragalin a fost numită în funcția de procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție în data de 15 iunie 2022, ordinul de numire fiind semnat de ex- procurorul general interimar, Dumitru Robu. Aceasta a avut o carieră apreciată în SUA acolo unde a ajuns procuroare adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Ea este deţinătoare a mai multor premii obţinute pe parcursul carierei sale, cum ar fi premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili şi Premiul Directorului FBI. A fost nominalizată la Premiul Național pentru Tânărul Avocat Federal şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din forțele federale de justiție.

După unele critici care au pus la îndoială legalitatea alegerii sale în funcție, Dragalin a declarat că nu va permite să fie intimidată și că este „fermă în intențiile de a lupta dur cu corupția”.

 

Viorica Mija
19/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii