Cum au acționat în comun cele mai mari companii petroliere pentru a-și aranja prețurile

Ilie Gulca
15/07/2021

Un raport al Consiliului Concurenței, remis în aprilie curent președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, dezvăluie înțelegerea de cartel de pe piața petrolieră din Republica Moldova. Este vorba de șase companii – Rompetrol Moldova SA, Lukoil-Moldova SRL, Petrom Moldova SRL, Bemol Retail SRL, Datario SRL și Tirex Petrol SA –, care ar fi acționat concertat, în perioada martie 2019–aprilie 2021, la stabilirea prețurilor de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Prin aceste acțiuni, companiile respective au încălcat art. 5 și 7 ale Legii Concurenței, care „interzice orice acorduri între întreprinderi sau asociații de întreprinderi, orice decizii ale asociațiilor de întreprinderi şi orice practici concertate (denumite în continuare acorduri) care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia”.

Prin urmare, Consiliul Concurenței au decis să ceară aplicarea amenzii în valoare de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri, înregistrată în anul anterior sancționării de către cele șase companii.

Activitatea de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează doar în baza unei licențe acordate în acest sens, comercializaea cu amănuntul a benzinei și motorinei fiind licențiată separat de activitatea și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat.

Actualmente, a relevat expertul în domeniul economiei Veaceaslav Ioniță, din cauza intervențiilor eronate și motivate politic ale ANRE, companiile mici cumpără produse petroliere nu de la companiile mari, ci din afara statului, din zone off-shore.

„Prețul de import a crescut deja, puteți verifica la vamă, o să vă spună că s-a mărit prețul. Asta înseamnă cu statul pierde vreo 50 de bani la fiecare litru de benzină.”

O altă consecință a modificărilor ANRE, după spusele lui Ioniță, este extinderea pieței tenebre de vânzare. „Nimeni nu spune, dar 38% din produsele petroliere se desfac în zona gri, în afara PECO, în afara a tot ce înseamnă cadrul legal.”

Ilie Gulca
15/07/2021Become a Patron!

Comentarii