Cum au acționat în comun cele mai mari companii petroliere pentru a-și aranja prețurile

Ilie Gulca
15/07/2021

Un raport al Consiliului Concurenței, remis în aprilie curent președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, dezvăluie înțelegerea de cartel de pe piața petrolieră din Republica Moldova. Este vorba de șase companii – Rompetrol Moldova SA, Lukoil-Moldova SRL, Petrom Moldova SRL, Bemol Retail SRL, Datario SRL și Tirex Petrol SA –, care ar fi acționat concertat, în perioada martie 2019–aprilie 2021, la stabilirea prețurilor de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Prin aceste acțiuni, companiile respective au încălcat art. 5 și 7 ale Legii Concurenței, care „interzice orice acorduri între întreprinderi sau asociații de întreprinderi, orice decizii ale asociațiilor de întreprinderi şi orice practici concertate (denumite în continuare acorduri) care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia”.

Prin urmare, Consiliul Concurenței au decis să ceară aplicarea amenzii în valoare de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri, înregistrată în anul anterior sancționării de către cele șase companii.

Activitatea de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat pe teritoriul Republicii Moldova se efectuează doar în baza unei licențe acordate în acest sens, comercializaea cu amănuntul a benzinei și motorinei fiind licențiată separat de activitatea și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat.

Actualmente, a relevat expertul în domeniul economiei Veaceaslav Ioniță, din cauza intervențiilor eronate și motivate politic ale ANRE, companiile mici cumpără produse petroliere nu de la companiile mari, ci din afara statului, din zone off-shore.

„Prețul de import a crescut deja, puteți verifica la vamă, o să vă spună că s-a mărit prețul. Asta înseamnă cu statul pierde vreo 50 de bani la fiecare litru de benzină.”

O altă consecință a modificărilor ANRE, după spusele lui Ioniță, este extinderea pieței tenebre de vânzare. „Nimeni nu spune, dar 38% din produsele petroliere se desfac în zona gri, în afara PECO, în afara a tot ce înseamnă cadrul legal.”

Ilie Gulca
15/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii