Cum se descurcă o companie energofagă în plină scumpire a resurselor energetice: Costurile pentru gaz au crescut cu 500%

Ion Chișlea
12/08/2022
Ponderea cheltuielilor pentru resursele energetice în costurile de producție a Fabricii de Sticlă din Chișinău au ajuns la 50%/FOTO: Anticoruptie.md

Costul resurselor energetice au ajuns să reprezinte jumătate din cheltuielile de producție ale Întreprinderii de Stat Fabrica de Sticlă din Chișinău, după ce costurile pentru gazul consumat  de aceasta  au crescut cu 498% de la sfârșitul anului trecut, a relatat administratorul întreprinderii, Ion Covrig.

Potrivit lui, dacă la finele anului trecut ponderea plăților pentru gaz în costurile de producere ale fabricii era de 14%, acum aceasta reprezintă 42%. Dacă la ele mai sunt adăugate și costurile pentru energia electrică, se ajunge la o pondere a resurselor energetice de circa 50% în totalul costurilor.  

Administratorul spune că cheltuielile s-au majorat și din cauza altor factori determinați de războiul din Ucraina cum ar fi, spre exemplu, costurile pentru transport.

Totodată, au crescut și prețurile materiei prime dar și salariile angajaților. La general, costurile de producere ale fabricii s-au majorat, potrivit lui Ion Covrig cu circa 100%, întreprinderea fiind nevoită să majoreze prețul producției finite cu 20%.

Cu toate dificultățile, fabrica a reușit să acumuleze în prima jumătate a anului curent un profit de 36 milioane de lei, potrivit Agenției Proprietății Publice (APP), care exercită în numele statului dreptul de proprietate asupra întreprinderii. În comparație, pe parcursul a întregului an trecut compania a acumulat un profit de 49 milioane de lei.

Ion Covrig spune că rezultatele se datorează funcționării la capacitate maximă a singurului cuptor al întreprinderii pentru a face față cererii, care depășește cu mult capacitățile de producere.

„Pentru a menține ritmul, preconizăm în viitorul apropiat o reparație capitală a cuptorului, care ar costa circa 12 milioane de euro. După asta, urmează să construim și al doilea cuptor, care necesită o investiție de circa 20 milioane de euro”, spune Ion Covrig. O parte din bani întreprinderea îi are, iar alta urmează a fi împrumutată cu acordul Consiliului companiei.

Potrivit directorului APP, Eugen Cozonac, până la urmă, Fabrica de Sticlă din Chișinău urmează a fi scoasă la privatizare, nu înainte, însă de a-și majora valoarea și doar după ce va fi depășită perioada dificilă actuală pentru economia regională și cea mondială, care nu este cea mai reușită pentru a vinde proprietatea la un preț avantajos.

Ion Chișlea
12/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii