Cum și-a cumpărat procurorul PCCOCS, Taras Patraman, Volkswagen cu 10.000 de lei

Ilie Gulca
19/05/2021
Foto-simbol

Procurorul de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Taras Patraman, este suspectat de includerea intenționată a unor date false în declarația de avere și interese personale. Aceasta este concluzia inspectorului de integritate Serghei Pleșca după ce a constatat că procurorul Patraman a indicat în declarație de avere și interese personală o mașină de 10.000 de lei când, de fapt, ar fi plătit pentru vehicul 7.850 de euro. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova au scris, în februarie 2020, că singura avere declarată de Taras Patraman este mașina cu pricina. 

„Acest fapt a conturat bănuiala că valoarea reală a automobilului a fost indicată eronat, deoarece prețul de piață al unui automobil de un asemenea model începe de la 100.000 de lei”, a observat inspectorul.

Cu toate acestea, procurorul a insistat că a cumpărat automobilul cu 10.000 de lei. „Am plătit pentru autovehiculul procurat în numerar primit de la instituția bancară ce îmi administrează contul la care mi se transferă salariul. Nu am cecurile pentru a confirma retragerea banilor din contul meu bancar deoarece, de obicei, nu imprim cecuri când retrag bani de la bancomat. Salariul meu îmi permite să cumpăr o mașină în valoare de sau mai mult decât suma indicată în scrisoare ca pretins cost al Volkswagen Golf”, a spus procurorul.

Conform raportului de consultare a bazei de date Sistemul Informațional Integrat Vamal, la care face trimitere inspectorul de integritate, la 28 aprilie 2017, o persoană fizică a finalizat în vamă procedura de import a vehiculului uzat Volkswagen Golf cu valoare de 120.000 de lei. Mașina a fost cumpărată în Elveția cu 2.500 de franci.

În același timp, raportul de consultare a bazei de date www.999.md din 22 august 2020 confirmă că în sistemul informațional ținut de SRL Simpals a fost publicat articolul publicitar, cu ultima modificare la 4 iulie 2017, privind anunțarea pentru vânzare a mașinii cu pricina, la prețul de 7.850 de euro.    

Inspectorul de integritate a sesizat organul de urmărire penală în vederea pornirii urmăririi penale pe numeile lui Taras Patraman.

Ilie Gulca
19/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii