Cum vor fi aleși candidații la funcțiile de membri ai CSM și CSP. Ce prevedere proiectul trimis de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, către Guvern

Mădălin Necșuțu
18/01/2022

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a trimis Guvernului proiectul de lege ce prevede modul de selecție a următorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), dar și modificarea unor acte normative.

„Așa-numitul „prevetting” (etapa de dinainte evaluării extraordinare a magistraților n.red.) are ca scop filtrarea candidaților la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook. El a mai precizat că examinarea proiectului este preconizată pentru ședința de miercuri a Guvernului.

Proiectul prevede mai multe elemente de bază, astfel că:

- Integritatea candidaților la funcțiile de membri ai CSM și CSP va fi evaluată de o Comisie unică specială de evaluare, care va fi compusă din șase membri.

- Componența Comisiei va fi următoarea: trei membri naționali vor fi numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, conform principiului proporționalității, și trei membri vor fi propuși de către partenerii de dezvoltare și aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși.

- Lista partenerilor de dezvoltare va include donatorii internaționali (organizațiile internaționale, misiunile diplomatice și reprezentanțele acestora în Republica Moldova), activi în domeniul reformei justiției și combaterii corupției în ultimii doi ani.

- Comisia de evaluare va activa independent, va avea un secretariat și va fi finanțată, parțial, din alocația de buget pentru Ministerul Justiției și, parțial, din fondurile alocate de către partenerii de dezvoltare. Secretariatul Comisiei va fi finanțat de către partenerii de dezvoltare.

- Evaluarea integrității se va face în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale a candidaților, a respectării în activitatea lor a unor standarde înalte de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, în special care provoacă suspiciune despre o activitate de corupție (integritatea etică). De asemenea, Comisia va analiza averea candidaților și a familiei apropiate lor, proveniența acestei averi, precum și corespunderea cheltuielilor candidaților cu veniturile lor și ale familiei apropiate (integritate financiară).

- Decizia Comisiei cu privire la nepromovarea evaluării integrității va servi temei juridic pentru neadmiterea candidatului la alegeri sau la concurs.

- Dacă va descoperi discrepanțe mari între informația declarată de către candidați și situația reală, Comisia va transmite informațiile organelor de drept competente. Totodată, constatările Comisiei nu vor avea o valoare probantă pentru orice alte proceduri sau procese.

- Legea prevede obligația tuturor organelor și autorităților publice, registrelor publice, dar și a tuturor persoanelor private, inclusiv băncilor, de a furniza gratuit informațiile necesare pentru evaluarea candidaților, inclusiv cu privire la averea persoanelor apropiate acestora. Legea va prevedea sancțiuni pentru nefurnizarea informației.

- După finalizarea activității Comisiei, vor avea loc alegerile în adunările generale ale judecătorilor și procurorilor doar între candidatii care au promovat evaluarea (preliminar, luna mai 2022). De asemenea, și Parlamentul urmează să desfășoare concurs pentru selectarea a 6 membri ai CSM din rândul societății civile.

- Legea va avea caracter limitat în timp și va avea efecte doar până la sfârșitul anului 2022. De asemenea, proiectul include o serie de modificări temporare la alte acte normative și dispoziții tranzitorii.

Mădălin Necșuțu
18/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii