Curtea Constituțională a validat mandatul de deputat al socialistului Grigorii Uzun. Cine este noul parlamentar

Mariana Colun
11/02/2021
Foto: gagauzinfo.md

Curtea Constituțională a validat mandatul de deputat al socialistului Grigorii Uzun. Decizia vine după ce PSRM-istul Vladimir Golovatiuc a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova la Moscova, în locul lui Andrei Neguța, reținut în dosarul cu anabolizantele. Noul deputat a completat acum două zile declarația de avere pentru anul trecut, însă a omis să declare calitatea de fondator al întreprinderii individuale pe care a înființat-o în Federația Rusă.

Grigorii Uzun este deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), după ce a fost ales pe circumscripția Vulcănești, de unde este originar. S-a regăsit pe poziția 37 în lista națională de candidați la funcția de deputat a PSRM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. 

Potrivit profilului noului deputat, realizat de reporterii Moldova Curată acum doi ani, în 1999, socialistul s-a mutat cu traiul în Federația Rusă, unde părinții săi se aflau la muncă. Acolo a absolvit școala, iar ulterior Universitatea Tehnică de Stat din orașul Omsk. Deși a devenit inginer petrolist, Uzun spune că nu a lucrat în industria petrolieră, ci a revenit în orașul în care locuiau părinții săi, dezvoltând împreună o afacere în domeniul transporturilor. Ulterior Grigorii Uzun a revenit în Republica Moldova, iar la alegerile prezidențiale din 2016 a fost „persoană de încredere” a concurentului electoral Igor Dodon, în acel moment lider al PSRM. 

Conform informațiilor din declarația de avere și interese personale pentru 2020, Grigorii Uzun nu a avut venituri oficiale anul trecut, cu excepția indemnizației de ales local. În declarația pentru 2018-2019, depusă la CEC în preajma alegerilor parlamentare de acum doi ani, Uzun raporta venituri de 38,5 milioane de ruble rusești, câștigați, după spusele sale, din activitatea de întreprinzător, prin intermediul firmei Uzun Grigorii Vladimirovici din Federația Rusă. Suma respectivă nu este indicată nici la categoria „active financiare” din ultimii trei ani.

De asemenea, deputatul „a uitat” să indice în declarația de avere calitatea de fondator al companiei Uzun Grigorii Vladimirovici. Întreprinderea a fost înregistrată în registrul de stat unificat al antreprenorilor individuali din Federația Rusă în 2015 și este încă activă. Firma este specializată în activitățile de transport rutier de marfă, oferă servicii de transport, precum și închirierea și leasingul altor vehicule și echipamente terestre. 

Deputatul a trecut în declarația de avere pentru anul trecut un apartament de 77 metri pătrați, cumpărat în 2011 cu 1,75 milioane ruble, șase camioane „Kamaz” care valorează, împreună, peste 21 de milioane de ruble rusești, precum și două mașini de teren: o Toyota Hilux cu o valoare de 1,65 milioane de ruble și o Toyota Land Cruiser cumpărată nouă, în 2017, cu 1,44 milioane de lei.

Mariana Colun
11/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii