Curtea Constituțională: șeful statului nu poate desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, în lipsa unui Parlament funcțional

Cornelia Cozonac
15/05/2019
Colaj CIJM

Curtea Constituțională a decis miercuri, 15 mai, că șeful statului nu poate înainta un candidat pentru funcția de premier, în lipsa unui parlament, care să funcționeze. Înalta instanță a examinat sesizarea președintelui Igor Dodon, care a solicitat precizări suplimentare în legătură cu procedura desemnării premierului, în condițiile în care Parlamentul nu este funcțional.

Curtea a constatat că pentru a înainta un candidat la funcția de prim-ministru, șeful statului trebuie să aibă, pe de o parte un partener de dialog instituțional în persoana președintelui Parlamentului, iar pe de altă parte, să fie alese organele care fac posibilă convocarea Parlamentului în ședințe.

„Președintele nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru functia de prim-ministru. Neîntrunirea Parlamentului în ședință plenară pentru examinarea chestiunii învestiturii Guvernului, atunci când există organe de conducere ale Legislativului, echivalează cu respingerea solicitării de învestitură”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Mai mulți deputați califică hotărârea de miercuri a Curții Constituționale drept contrară Constituției Republici Moldova. Ei lasă să se înțeleagă că decizia Înaltei Curți ar fi o comandă politică.

Anticoruptie.md a scris anterior că mai mulți judecători ai Curții Constituționale au fost desemnați în funcție pe ultima sută de metri de mandat al fostului Legislativ, controlat de PDM și oligarhul Vlad Plahotniuc. Noii judecători ai Curții au fost desemnați din tabăra PDM, inclusiv Raisa Apolschii, nașa de cununie a lui Vlad Plahotniuc, Artur Reșetnicov, transfug de la Partidul Comuniștilor la Partidul Democrat și fostul procuror general Corneliu Gurin.

La sfârșitul anului 2018, mai multe organizații ale societății civile și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu modul netransparent de numire a ultimilor trei judecători la Curtea Constituțională, de către Consiliul Superior al Magistraturii, Guvern și Parlament. „Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov și Raisa Apolschii au fost numiți în funcția de judecători constituționali pe un mandat de șase ani într-o grabă fără precedent și fără a respecta vreo procedură de numire. Nu a existat nicio explicație a vacanței de aproape nouă luni a unei funcții la Curtea Constituțională și numirea subită de către Guvern, fără vreun concurs, a lui Artur Reșetnicov. Demisia judecătorilor Igor Dolea și Victor Popa, urmate de numirea imediată, peste noapte, a lui Corneliu Gurin de către CSM, precum și numirea neașteptată a dnei Raisa Apolschii de către Parlament la fel ridică suspiciuni cu privire la posibile interese ascunse în spatele acestor numiri”, se spune în declarația organizațiilor neguvernamentale. 

La aproape trei luni după alegeri, formațiunile parlamentare nu au reușit să cadă de acord asupra unei formule de guvernare. Termenul limită în care Parlamentul poate numi un nou Guvern este 21 iunie, după care şeful statului este în drept să dizolve Legislativul și să anunțe alegeri anticipate.

Cornelia Cozonac
15/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii