Curtea Constituțională: șeful statului va fi ales de popor. Expert: "Când va expira mandatul actualului președinte vor fi anunțate alegeri prezidențiale"

Anticoruptie.md
04/03/2016

Președintele țării va fi ales de popor. Decizia a fost luată vineri, 4 martie, de Curtea Constituțională, după ce în noiembrie 2015 un grup de deputați ai PLDM au depus o sesizare.

Cei 18 parlamentari au contestat legea prin care au fost făcute modificări la Constituție, ajungându-se la alegerea de către Parlament a șefului statului. Liberal-democrații au invocat că norma a fost adoptată cu încălcări de procedură.

Potrivit autorilor sesizării, în data de 5 iulie 2000 deputații au adoptat în mod deliberat amendamente la Constituție neavizate de Curtea Constituţională, contrar procedurii stabilite expres de Constituţie şi de regulamentul Parlamentului pentru revizuirea acesteia. 

Decizia Curții arată că reforma constituțională de acum 16 ani a generat în realitate un sistem de guvernare imperfect, existând un potenţial de conflict între autorităţile statului, aceasta fiind o consecință directă a ignorării de către Parlament a avizului Curţii Constituţionale.

"Prin decizia de azi a Curții Constituționale se revine la situația de până la anul 2000. Acum, când va expira mandatul actualului președinte vor fi anunțate alegeri prezidențiale și în conformitate cu prevederile vechi ale Constituției va fi anunțată o dată, la care acestea vor avea loc”, ne-a declarat expertul Nicolae Osmochescu. 

Decizia poate fi citită AICI

Sursa video: Privesc.eu

 

Anticoruptie.md
04/03/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii