Curtea Supremă de Justiţie: Judecătorul Victor Orîndaş rămâne în sistem

Julieta Saviţchi
15/02/2016
Victor Orîndaş. Foto: Facebook

Victor Orîndaş, magistrat la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, rămâne în sistemul judecătoresc. Curtea Supremă de Justiţie a anulat luni, 15 februarie, hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care judecătorul a fost declarat incompatibil cu funcţia deţinută.

În noiembrie 2015, CSM a propus şefului statului demiterea lui Victor Orîndaş pe motiv că ar fi aplicat greşit legislaţia, în urma unui demers al Serviciului de Informaţii şi Securitate.

În scurt timp, magistratul a adresat CSM o scrisoare în care susţinea că a fost presat şi influenţat de Ion Ţurcanu, fost preşedinte al Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei, să ia decizii favorabile acestuia, printre care şi lichidarea organizaţiei Falun Dafa. „Disciplinar nu am fost pedepsit niciodată. Pur şi simplu m-au dat afară invocând ca am emis ordonanţe cu sume mari, chiar dacă mai mulţi judecători au emis aceleaşi ordonanţe şi au fost promovaţi de CSM", a scris atunci Victor Orîndaş.

„Nu e ușor să aperi un judecător în instanța de judecată, când completul judecătoresc e compus din nouă magistrați, iar obiectul de examinare e hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, instituție de influență asupra carierei magistraților, din care face parte și procurorul general. În cazul dat, însăși influența necorespunzătoare asupra magistratului a devenit conjunctura oportună pentru Consiliu să dea hotărârea contestată, iar magistrații din completul chemat să judece cazul. Doar același CSM decide și în cazul lor individual”, a declarat avocata lui Orîndaş, Doina Ioana Străisteanu.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Victor Orîndaş a spus că se aştepta să aibă câştig de cauză. „Era logic şi evident ca hotărârea să fie anulată, deoarece a fost adoptată cu încălcarea procedurii. CSM nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru o astfel de hotărâre, fapt explicat în opinia separată a magistratului Dumitru Visternicean”, a declarat Orîndaş. Magistratul a cerut şi un prejudiciu moral de 50.000 de lei „pentru pătarea neîntemeiată a reputaţiei”. CSJ i-a respins însă cererea.

Judecătorul Victor Orîndaş a a fost vizat într-o investigație semnată de RISE Moldova care scotea la iveală că a fost implicat în „Spălătoria rusească”, eliberând trei ordonanțe de judecată, prin care a ajutat firme din Federaţia Rusă să spele 1,4 miliarde de dolari. 

La rândul său, Ion Ţurcan a fost vizat într-o anchetă realizată recent de Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova. Scriam, între altele, că acum câteva luni, CSM l-a propus la funcţia de preşedinte al Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei, post pe care l-a ocupat începând cu 2011. Nicolae Timofti le-a scris însă foştilor colegi că într-o sesizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate este vizată integritatea candidatului, iar detaliile expuse „trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta”. Astfel, şeful statului a respins candidatura şi a insistat ca CSM să-l verifice suplimentar.

Julieta Saviţchi
15/02/2016Follow us on Telegram

Comentarii