Un magistrat către CSM: "Președintele Judecătoriei sectorului Centru mă presa să emit hotărâri convenabile lui"

Anticoruptie.md
09/11/2015
Victor Orîndaş // Foto: Facebook

La o săptămână după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus şefului statului să-l demită pe Victor Orîndaş de la Judecătoria Comercială pentru că ar fi incompatibil cu funcţia pe care o ocupă, magistratul a ieşit la rampă. Victor Orîndaş a adresat CSM o scrisoare pe care a publicat-o pe reţeaua de socializare Facebook. Judecătorul susţine că a fost presat şi influenţat de Ion Ţurcan, preşedintele Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei, să ia decizii convenabile acestuia. Ion Ţurcan nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiie.

Vă prezentăm mesajul integral: 
Vă aduc la cunoștință că în luna februarie 2015 am fost vizitat în biroul meu de doi ofițeri ai Serviciului de Informație și Securitate, anume domnul colonel Bordea Vladimir și căpitanul Veliciev Eugen, care sau prezentat în legătură cu zvonurile care circulau prin oraș precum că președintele judecătoriei Centru Ion Țurcan mă influențează , presându-mă să emit hotărâri convenabile lui în cauza privind examinarea cererii de revizuire depusă de Far 90 SRL în dosarul Banca de Economii SA către Proacvacom SRL, Nuntius SRL. Eu am confirmat faptul că președintele Turcan Ion încercat să mă influențeze solicitând să resping cererea de revizuire depusă de SRL Far 90, eu însă am respins cererea președintelui și am admis cererea de revizuire. Din păcate dl. Turcanu a întreprins ulterior un șir de acțiuni de răzbunare împotriva mea și a familiei mele pentru neascultare pe care le-am simțit evident dar acum nu le voi menționa deoarece anumite acțiuni ale dlui Turcan sunt investigate. 

Totodată am informat ofițerii SIS că președintele Turcan Ion mă presează ca să emit, cît mai repede posibil o hotărâre de lichidare a organizațiilor Falun Dafa și a Asociației Falun Gong Moldova la cererea Societății de protecție a drepturilor invalizilor și veteranilor Echitate. Ofițerii SIS au luat act de informația prezentată și au promis că vor anunța oficial Consiliul Superior al Magistraturii, dar până atunci vor ține legătura.

Ulterior am primit o scrisoare de la doamna inspector judiciar Gligor Elena care mi-a solicitat să dau explicații la plângerea unui cetățean care a aflat despre acțiunile de intimidare și presiune exercitate de Turcanu Ion precum și de acțiunile doamnei Svetlana Novac care întreprindea măsuri pentru a asigura căderea mea la evaluarea petrecută de Colegiul de evaluare, prin acțiuni de intimidare și admiterea unor neadevăruri referitoare la ședințele Colegiului de evaluare și materialele care trebuie prezentate. Aceste fapte le-am confirmat dar am evitat să mă expun în explicațiile mele din 17.03. 2015 referitor la acțiunile de presiune exercitate de Turcanu Ion asupra mea din considerentul că am aflat că un inspector judiciar este implicat în acest dosar și care ar putea mușamaliza cazul. Sperând că ofițerii SIS vor depune actele necesare pentru elucidarea adevărului.

Ulterior am aflat că domnul Turcanu Ion este invitat să dea explicații în fața Colegiului Disciplinar și am crezut că voi fi invitat să fac claritate vis a vis de comportamentul domnului Turcan Ion dar spre surprinderea mea nu am fost invitat până acum.

Luând în considerație circumstanțele descrise supra precum și obligația judecătorului de a declara toate acțiunile de influență neadecvată, Vă aduc la cunoștință atât Dumneavoastră cât și raportorului Domnica Manole că într-adevăr faptele de influențare și presiune menționate mai sus au fost comise de Ion Turcanu în cadrul examinării dosarelor menționate.

Rog ca această informație să fie adusă la cunoștința Colegiului Disciplinar.
Judecător Victor Orîndaș

Ulterior, magistratul a adăugat un comentariu în care a precizat că a fost dat afară din sistem pentru că nu a respectat indicaţiile colegului său de la Judecătoria sectorului Centru. "Disciplinar nu am fost pedepsit niciodată. Pur şi simplu m-au dat afară invocând ca am emis ordonanţe cu sume mari, chiar dacă mai mulţi judecători au emis aceleaşi ordonanţe şi au fost promovaţi de CSM", a scris Victor Orîndaş.

Anterior, magistratul a fost vizat într-o investigație semnată de reporterii RISE Moldova care demonstra că acesta a fost implicat în „Spălătoria rusească”, eliberând trei ordonanțe de judecată, prin care a ajutat firme din Federaţia Rusă să spele 1,4 miliarde de dolari. 

La rândul său, Ion Ţurcan a fost vizat într-o anchetă realizată recent de Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova. Scriam, între altele, că acum câteva luni, CSM l-a propus la funcţia de preşedinte al Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei, post pe care l-a ocupat începând cu 2011. Nicolae Timofti le-a scris însă foştilor colegi că într-o sesizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate este vizată integritatea candidatului, iar detaliile expuse „trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta”. Astfel, şeful statului a respins candidatura şi a insistat ca CSM să-l verifice suplimentar.

Anticoruptie.md
09/11/2015
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii